W środę 27 kwietnia 2016 r. przedstawiciele Krajowej Spółki Cukrowej S.A. spotkają się ze studentami Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej. Celem spotkania jest pozyskanie studentów na staże do pięciu Oddziałów KSC S.A.
Staże odbędą się w okresie kampanii cukrowniczej 2016/17 w Oddziałach KSC S.A: „Cukrownia Dobrzelin”, „Cukrownia Malbork”, „Cukrownia Krasnystaw”, „Cukrownia Werbkowice”, „Cukrownia Kluczewo”.
- Staże będą odbywać się w laboratoriach i w działach produkcji Cukrowni. Przyjmiemy na nie najzdolniejszych studentów, którzy swoją przyszłość zawodową planują związać z przemysłem cukrowniczym. Najlepsi będą mogli liczyć na zatrudnienie w Krajowej Spółce Cukrowej S.A. – mówi Paweł Piotrowski, Prezes Zarządu Krajowej Spółki Cukrowej S.A.
Na odbycie stażu w Cukrowniach KSC S.A. mogą liczyć przede wszystkim studenci Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej z kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka o specjalizacji Cukrownictwo. Mile widziani są także studenci z kierunku Biotechnologia oraz Ochrona/Biotechnologia Środowiska. Na spotkanie zostali zaproszeni studenci ze studiów inżynierskich (trwających 7 semestrów), którzy obecnie są na semestrze 6 oraz studenci studiów magisterskich (trwających 3 semestry), którzy obecnie są na semestrze 3. Przedstawiciele Spółki chętnie spotkają się także ze studentami z młodszych semestrów, aby zaprezentować im Spółkę oraz branżę cukrowniczą i zachęcić do wyboru specjalizacji Cukrownictwo.
Ze studentami spotkają się pracownicy Departamentu Organizacji i Zarządzania KSC S.A., Departamentu Techniczno-Produkcyjnego KSC S.A. oraz pracownicy Oddziału „Cukrownia Malbork” i Oddziału „Cukrownia Werbkowice”.
***
Krajowa Spółka Cukrowa S.A. powstała w 2002 roku. Jest największym w Polsce i ósmym, co do wielkości, producentem cukru w Europie. Udział KSC S.A. w krajowym rynku cukru wynosi blisko 40 procent. W skład koncernu wchodzi 7 cukrowni (Dobrzelin, Kluczewo, Krasnystaw, Kruszwica, Malbork, Nakło, Werbkowice) zlokalizowanych na terenie pięciu województw.
Podstawowy przedmiot działalności Krajowej Spółki Cukrowej S.A. stanowi produkcja
i sprzedaż cukru oraz handel wyrobami powstałymi w trakcie jego wytwarzania. Odbiorcami produktów Spółki sprzedawanymi pod marką Polski Cukier są zarówno uznane firmy polskie, jak i renomowane koncerny międzynarodowe.
Grupa Kapitałowa KSC S.A. działa w pięciu sektorach rynku rolno-spożywczego. Podstawowym sektorem Grupy pozostaje przemysł cukrowniczy. Cztery kolejne to przemysł cukierniczy, przemysł przetwórstwa owocowo-warzywnego, przemysł zbożowo-młynarski oraz przemysł ziemniaczany.
Biuro prasowe KSC S.A.