Naukowcy otrzymali grzyby produkujące naturalne substancje zwalczające robaki niszczące korzenie roślin - donosi najnowszy numer "Nature Biotechnology". Grupa japońskich badaczy z Meji
W piątek w zakopiańskim magistracie odbędzie się kolejne publiczne losowanie zgłoszeń osób, które chcą prowadzić stoisko z oscypkami. Tym razem będzie dotyczyć punktu przy Krupówkach,
Producenci wody mineralnej, lodów i piwa z niepokojem śledzą prognozy pogody. Lato to dla nich okres żniw, tymczasem słońca tyle co kot napłakał. Po rekordowym pod względem sprzedaży ubr.
Rząd przyjął projekt ustawy nowelizacji ustawy o kosmetykach. Proponuje się m.in. zmianę definicji producent. Będzie nim przedsiębiorca, który wytwarza i wprowadza kosmetyk do obrotu, jego
Od dawna wiadomo, że polska żywność jest dobra. Produkowana w mniej zatrutym środowisku, bardziej tradycyjnymi niż w innych krajach metodami, ma wspaniałe walory smakowe. A wieloletnie
Za sprawą unijnych przepisów ze sklepowych półek zniknął alkohol w butelkach 0,25 i 0,75. Producenci musieli „ulać” z butelek po pięćdziesiątce. W zielonogórskich Delikatesach
Białka z jaj kurzych niszczą bakterie i wirusy, mogą konserwować żywność i koić ból nowotworowy. Polscy naukowcy już wiedzą, jak skłonić kury, by znosiły jaja o większej zawartości tych
W recyklingu chemicznym odpady przetwarzane są do materiałów o innych właściwościach fizyko-chemicznych. W ten sposób wytwarza się materiały termoizolacyjne ze stłuczki szklanej, oleje
Eksport polskich towarów do Rosji w pierwszym kwartale tego roku wzrósł o 14 proc. w stosunku do podobnego okresu 2003 r. i wyniósł 393 mln dolarów. Import spadł o 2 proc. - do 1,3 mld USD.