W poniedziałek 21 sierpnia w Stanach Zjednoczonych będzie można oglądać całkowite zaćmienie Słońca. Wybiera się na nie wiele wypraw z Polski...
Sieć supermarketów Coop poinformowała w poniedziałek, że od 21 sierpnia wprowadzi w sklepach w Szwajcarii sprzedaż dań z owadów...
Kanadyjka Mary Grams nie sądziła, że kiedykolwiek odnajdzie swój zaręczynowy pierścionek, który zgubiła w 2004 roku podczas pracy na farmie w prowincji Alberta.
Dr Kinga Majchrzak z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW została laureatką trzeciego konkursu organizowanego przez Fundację na rzecz Nauki Polskiej w ramach programu First Team. Przyznana dotacja w wysokości prawie 2 mln zł pozwoli na prowadzenie na najwyższym poziomie prac badawczo-rozwojowych z zakresu immunoonkologii oraz utworzenie w SGGW kolejnego zespołu naukowców zajmującego się chorobami nowotworowymi. Dr Kinga Majchrzak będzie prowadziła swój projekt badawczy we współpracy z dr Chrystal Paulos z Uniwersytetu Medycznego w Karolinie Południowej (USA).
Dnia 25 sierpnia, już po raz 5. będziemy obchodzić Dzień polskiej żywności. Pomysłodawcami tego nietypowego „święta” kulinarnego są twórcy programu promocyjnego „Doceń polskie”. O walorach rodzimej żywności powinniśmy pamiętać każdego dnia, ale ta okazja jest szczególnym pretekstem do rozsmakowania się w krajowych produktach spożywczych. Sprawdź w jaki sposób uczcić Dzień polskiej żywności.
Od początku roku w trzech puszczańskich nadleśnictwach Browsk, Hajnówka i Białowieża pozyskano 111 tys. 993 m sześć. drewna - poinformowały Lasy Państwowe. Jeżeli przyjąć, że jedno drzewo to 1,1-1,2 m sześc. drewna, to z Puszczy Białowieskiej usunięto ponad 93 tys. drzew.
Jak zbierać borówkę by dłużej cieszyć się jej świeżością i smakiem?
Zasady, które warto stosować zbierając owoce własnej produkcji.
Jedzmy więcej ryb! – zalecają eksperci FAO i WHO, a naukowcy z SGGW wspierają to zalecenie. Jedzmy dwa razy tyle co obecnie, bowiem z zaledwie 12 kg zjadanymi przez statystycznego Polaka, wleczemy się w ogonie Europy. Tymczasem trudno się dopatrzyć istnienia rządowego programu żywieniowego, mającego na celu poprawę sytuacji zdrowotnej obywateli także przez spożycie ryb, zwiększenie ich dostępności, wreszcie poprawy zaopatrzenia.
W Unii Europejskiej codziennie znika tysiąc gospodarstw rolnych. Ten proces poważnie zagraża bezpieczeństwu żywnościowemu Europy - czytamy w środowym "Naszym Dzienniku".
Po tygodniu rekordowo wysokich temperatur południe Europy zmaga się z ekstremalnymi zjawiskami pogodowymi. W Chorwacji strażacy walczą z pożarem na wybrzeżu, a w Słowenii burze spowodowały lokalne podtopienia. Tysiące turystów nie może wydostać się z Madery.