Słońce, wyższe temperatury, lekkie ubrania i aktywność fizyczna na łonie natury... W taki sposób możemy scharakteryzować nadejście wiosny – ulubionej pory roku...
Bioinformatycy z SGGW niczym hakerzy rozpracowują metody działania mikroorganizmów chorobotwórczych. Za pomocą specjalnie skonstruowanych algorytmów odkrywają ...
W drugiej połowie kwietnia i na początku maja w lasach Podkarpacia, przede wszystkim w Bieszczadach i Beskidzie Niskim, częściej niż zwykle można spotkać...
Edukacja dzieci jak nie marnować jedzenia w Muzeum? Czemu nie! Zwłaszcza, gdy żywność do kosza wyrzucają nie tylko dorośli. Taki niecodzienny pomysł uczenia sza...
Ziarno kakaowca zawiera naturalne przeciwutleniacze, które mają pozytywny wpływ na układ sercowy i naczyniowy. Udowodniono, że regularne spożywanie proszku...
W zeszłym roku w Polsce doszło do prawie 126 tys. pożarów, spośród których aż 38 tys. stanowiły pożary traw na łąkach i nieużytkach rolnych, w większości spo...
Łagodna zima może spowodować nieco późniejszy rozród niektórych gatunków komarów czy kleszczy, ale na inne nie będzie miała żadnego wpływu; cieplejsze zimy nie ...
Niektórzy starają się walczyć ze stresem, eliminując wszelkie jego przejawy. Inni działają pomimo stresu – usiłując ignorować jego oznaki. Każdy jednak...
Już nawet co 6. kleszcz może być zakażony groźnym wirusem wywołującym kleszczowe zapalenie mózgu, chorobę na którą nie ma skutecznego leku, a która w naj...
Wyjątkowo ciepły początek stycznia sprawił, że wcześniej niż zwykle zaczynają rosnąć wczesnowiosenne rośliny cebulowe i bulwiaste. Na krokusy i narcyzy jest...