Produkcja soi w bieżącym sezonie 2015/16 wbrew wcześniejszym prognozom zmniejszy się o 2,3% do 313,3 mln ton, zatem będzie poniżej rekordowej produkcji poprzedniego sezonu 2014/15 czyli 320,5 mln ton.
Komisja Europejska opóźnia decyzję w sprawie dodawania mączek mięsno - kostnych do pasz dla drobiu i trzody chlewnej. Decyzję uzależnia od dodatkowych badań. Za...
Komisarz UE ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenis Andriukaitis oświadczył, że Komisja Europejska w najbliższym czasie nie zaproponuje jeszcze przy...
W dniu 24 maja 2016 r. Zarząd KRIR przekazał Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi opinię samorządu rolniczego do przedstawionego projektu ustawy o zmianie ustawy o paszach.
W resorcie trwają prace nad zmianą przepisów dot. produkcji roślin wysokobiałkowych; planuje się m.in. zwiększenie dopłat do ich uprawy i ukierunkowanie produ...
Żyto na ogół uprawia się w warunkach mniej sprzyjających uprawie innych gatunków zbóż. Wynika to z jego większej odporności na mrozy, mniejszych wymagań gle...
10 maja br. USDA opublikowało comiesięczne szacunki oraz prognozy zbiorów oleistych w tym soi na świecie. W sezonie 2015/16 w ciągu ostatniego miesiąca, pro...
Nowoczesne rolnictwo nastawione jest na maksymalizowanie zysku. W hodowli nie odniesie się jednak sukcesu bez zapewnienia zwierzętom odpowiednich warunków. W...
Produkcja soi w bieżącym sezonie 2015/16 wbrew wcześniejszym prognozom zmniejszy się o 2% do 313,8 mln ton, zatem będzie poniżej rekordowej produkcji poprzedniego sezonu 2014/15 czyli 320,3 mln ton.
Na posiedzeniu w dniu 11 maja 2016 r. o godz. 10:00 sejmowa Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi zapozna się z informacją Ministrów: Energii, Rolnictwa i Rozwoju Wsi...