Produkcja soi w bieżącym sezonie 2015/16 wbrew wcześniejszym prognozom zmniejszy się o 2,3% do 313,3 mln ton, zatem będzie poniżej rekordowej produkcji poprzedniego sezonu 2014/15 czyli 320,5 mln ton.
Miesięczna redukcja prognoz wynika ze zmniejszenia prognoz zbiorów dla Brazylii o 0,5 mln ton. Dla Półkuli Północnej prognozowany jest blisko 2% spadek poziomu produkcji do 144,7 mln ton głównie na skutek spadku produkcji w Chinach oraz Indiach.
Dla Półkuli Południowej prognozowany jest około 3% spadek poziomu produkcji do 168,6 mln ton głównie na skutek przewidywanego spadku zbiorów w Argentynie przy wzroście produkcji w Brazylii oraz Paragwaju.
Dzięki ogromnym zapasom na początku sezonu 2015/16 globalna podaż soi powinna się zwiększyć o 3,7% do poziomu 398,2 mln ton. Wielka podaż pozwala na rekordowy przerób rzepaku na poziomie 272,1 mln ton tj. większy o 5,6% wobec poprzedniego sezonu. W trakcie bieżącego sezonu globalne zapasy soi zmniejszą się o około 2,7 mln ton, aby pod koniec sezonu osiągnąć poziom 82,2 mln ton. Wysoki poziom zapasów stanowi 26% rocznego spożycia, jednak jest poniżej zeszłorocznego i obniżył się przez miesiąc.
FAMMU/FAPA na podst.: KE