Produkcja soi w bieżącym sezonie 2015/16 wbrew wcześniejszym prognozom zmniejszy się o 2% do 313,8 mln ton, zatem będzie poniżej rekordowej produkcji poprzedniego sezonu 2014/15 czyli 320,3 mln ton.
Ostatnia redukcja prognoz wynika z niesprzyjających dla soi deszczów w Ameryce Płd. (w ciągu miesiąca redukcja prognoz o 6,7 mln ton) za sprawą permanentnych deszczy zwłaszcza w Argentynie.
Dla Półkuli Północnej prognozowany jest blisko 2% spadek poziomu produkcji do 144,7 mln ton głównie na skutek spadku produkcji w Chinach oraz Indiach.
Dla Półkuli Południowej prognozowany jest około 2% spadek poziomu produkcji do 169,2 mln ton głównie na skutek przewidywanego spadku zbiorów w Argentynie przy wzroście produkcji w Brazylii oraz Paragwaju.
Dzięki ogromnym zapasom na początku sezonu 2015/16 globalna podaż soi powinna się zwiększyć o 3,9% do poziomu 398,6 mln ton. Ogromna podaż pozwala na rekordowy przerób rzepaku na poziomie 271,9 mln ton tj. większy o 5,4 % wobec poprzedniego sezonu.
W trakcie bieżącego sezonu globalne zapasy soi zmniejszą się o około 1,1 mln ton, aby pod koniec sezonu osiągnąć poziom 83,7 mln ton. Wysoki poziom zapasów stanowi 28,5% rocznego spożycia jednak jest poniżej zeszłorocznego.
FAMMU/FAPA na podst.: KE