Komisarz UE ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenis Andriukaitis oświadczył, że Komisja Europejska w najbliższym czasie nie zaproponuje jeszcze przywrócenia stosowania mączek mięsno-kostnych w paszach dla zwierząt. Komisja chce zaczekać na wyniki badań prowadzonych obecnie przez unijne laboratorium referencyjne.
Badania dotyczą weryfikacji metod kontroli w celu identyfikacji mączek mięsno-kostnych pochodzących od nieprzeżuwaczy w paszach dla zwierząt. Ostateczne wyniki badań spodziewane są w drugiej połowie 2016 r.
Wcześniej nie planuje się rozpoczęcia rozmów z państwami członkowskimi w celu uzgodnienia zmian w przepisach dotyczących dodawania mączek mięsno-kostnych do pasz dla drobiu i trzody chlewnej.
Mączki mięsno-kostne są dobrym źródłem białka dla tych gatunków zwierząt, a przywrócenie ich do składu mieszanek paszowych mogłoby pozwolić na mniejsze uzależnienie UE od importu śruty sojowej z krajów trzecich. Muszą być zastosowane jednak odpowiednie metody kontroli w celu zagwarantowania zdrowia ludzi i zwierząt.
FAMMU/FAPA na podst. World Poultry z dn. 20.05.16