Pogłowie zwierząt w dużej mierze decyduje o produkcji mięsa. W przypadku kaczek duży wpływ ma również system i intensywność tuczu. Pogłowie kaczek w latach 2002-2004 utrzymywało się na podobnym poziomie około 1 mld sztuk, zaś produkcja mięsa ...
Sierpień to zawsze kiepski miesiąc dla handlujących wołowiną. Kontrakty są teraz mniejsze niż zwykle, bo kraje basenu Śródziemnego zrobiły spore zapasy jeszcze przed sezonem turystycznym. Spadła także podaż bydła. We wrześniu będzie już lepiej, wraz ...
Czy raz utracone zaufanie konsumentów można znów odzyskać? Wierzą w to głęboko zakłady mięsne "Constar", które rozpoczęły właśnie kampanię reklamową mającą poprawić wizerunek firmy na rynku.
Pomimo, iż obecnie w wielu krajach europejskich podaż świń lekko się zwiększyła, fakt ten nie może ustanawiać wielkości popytu. W wielu miejscach ludzie powracający z wakacji powodują wzrost popytu, tym samym lekko wzrastają ceny szacunkowe w ...
Tegoroczne żniwa są opóźnione, potrwają jeszcze kilka tygodni. Zbiory będą mniejsze niż w ubiegłym roku. Mimo to ceny zbóż są niskie i zdaniem rolników nie gwarantują opłacalności produkcji.
Łby świńskie w całości oraz schab, z którego nie usunięto resztek rdzenia - takie widoki na bazarach już od września tego roku powinny zacząć odchodzić do przeszłości.
Ocena sytuacji sektora mięsnego i działań przyjaznych konsumentom, to temat konferencji zorganizowanej dziś przez Radę Gospodarki Żywnościowej, Związek „Polskie Mięso” oraz Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP.
Rząd wydaje wojnę nielegalnemu handlowi mięsem. Akcja ruszy od września. Będą niespodziewane naloty na bazary i dokuczliwe kary.
Spokojnie i drogo – tak zaczął się tydzień na giełdach handlujących wieprzowiną. Zbyt jest marny – mówią producenci. W kraju nie ma zainteresowania tłuszczami czy skórkami. Magazyny są nimi przepełnione, ale to przestaje martwić ...