Podwyżki cen tuczników na razie nie mają przełożenia na rynek drobiu. Kurczaki od kwietnia skupowane są średnio po 3 złote 20 groszy za kilogram. Nie ma nawet różnicy między dużymi zakładami, z którymi hodowcy mają podpisane umowy kontraktacyjne a ...
W 2008 roku trudno będzie zakładom mięsnym poprawić ubiegłoroczne wyniki. Nie jest wykluczone, że część z nich wypadnie z rynku - czytamy w Rzeczpospolitej.
- Ceny surowca w Polsce są już wyższe od tych w Danii, Niemczech i Wielkiej Brytanii, gdzie wieprzowiny produkuje się najwięcej. Dlatego trudno będzie nam konkurować z producentami z Europy Zachodniej. Wysokie ceny sprawią także, że nie będziemy ...
W ministerstwie rolnictwa został powołany zespół, który będzie opracowywał opinie w sprawach prywatyzacji przedsiębiorstw z branż: hodowli zwierząt, nasiennictwa i przetwórstwa. Zespołowi przewodniczy wiceminister Artur Ławniczak - dowiedział się ...
Organizacje producentów mięsa i pasz są zaniepokojone, że Marszałek Sejmu nie przyjął rządowego projektu nowelizacji ustawy o paszach. W liście proszą marszałka o wyjaśnienie, w jaki sposób Sejm zamierza rozwiązać problem stosowania pasz genetycznie ...
Komu ma służyć ustawa o funduszach promocji żywności - rolnikom i przetwórcom żywności, czy może jakimś nieznanym potrzebom resortu rolnictwa? - pyta Witold Choiński prezes zarządu Związku "Polskie Mięso".
Niektórzy w górę, nieliczni w dół, ale większość bez zmian. Żywiec wieprzowy nadal w cenie. W punktach skupu najczęściej mówi się dziś o stawkach od 4 do 4 złotych 30 groszy za kilogram tuczników. Są jeszcze miejsca gdzie firmy proponują mniej, ale ...
Komisja Cenowa w składzie Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "POLSUS", Związek Polskie Mięso, Krajowa Rada Izb Rolniczych i Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP na podstawie informacji zebranych od 9 wiodących Zakładów ...
Oferty sprzedaży 400 tuczników w cenie od 5 złotych 60 groszy do 6 złotych 80 groszy za kilogram. I oferty kupna na ponad 2 tysiące 800 sztuk po 5 złotych 30 groszy – 5 złotych 70 groszy. Tak wyglądał dzisiejszy przetarg na Warszawskiej ...
Handlowcy zastanawiają się czym tłumaczyć dziwną sytuację na rynku wołowiny. Do tej pory to niezbyt popularne w naszym kraju mięso, zaczyna zyskiwać klientów. Część producentów już zastanawia się nad zwiększeniem produkcji, bo jeśli zainteresowanie ...