biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Innowacyjne technologie w winnicy i winiarni wspierające ograniczenie dodatku siarki do win gronowych

4 listopada 2021
Innowacyjne technologie w winnicy i winiarni wspierające ograniczenie dodatku siarki do win gronowych

Zachęcamy do zapoznania się z projektem realizowanym przez Grupę Operacyjną EPI ” Wino bez siarki” pn. „Wino bez siarki: innowacyjne technologie w winnicy i winiarni wspierające ograniczenie dodatku siarki do win gronowych”.

Nadrzędny cel projektu, polegający na obniżeniu zawartości wolnej siarki dodawanej jako produkt dezynfekujący i stabilizujący mikrobiologicznie wino zrealizowany będzie poprzez dwa zadania badawcze. W części pierwszej wdrożona zostanie innowacyjna technologia uprawy winorośli, w oparciu o taki sposób zrównoważonego gospodarowania środkami ochrony roślin, aby obecność pozostałości siarki na owocach została obniżona. Kolejne zadanie badawcze to zadanie związane z technologią produkcji wina i obniżeniem zawartości siarki na etapie produkcji moszczu i wina. Rezultatem finalnym projektu będzie opracowanie technologii produkcji wina (od winnicy do sommeliera), w którym zawartość siarki będzie istotnie obniżona w stosunku do produktów tradycyjnych na rynku.

Technologie stosowane w projekcie pozwalają na eliminację siarki, jako substancji konserwującej. Proponowane rozwiązania technologiczne w winiarni mogą zostać przetestowane, a nastepnie wdrożone do użytku w innych produktach, takich jak na przykład suszone owoce, soki, napoje. Siarkowanie jest także metodą odkażania części sprzętu w przetwórstwie owocowo-warzywnym, gdzie można również po części wdrożyć rezultaty projektu i wykorzystać stosowaną w Operacji technologię.

 

Czas realizacji projektu: od 2021-02-15 do 2022-12-31

Źródła finansowania operacji: Środki EFRROW i krajowe środki publiczne.

Całkowity budżet operacji: 660 881 zł.

Główna lokalizacja realizacji operacji (NUTS3): Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie al. Piastów 17, 70-310 Szczecin. Dodatkowa lokalizacja realizacji operacji (NUTS3): Kołbaskowo.

Strona internetowa: http://www.zdrowszewino.pl/

 

Źródło: sir.cdr.gov.pl


POWIĄZANE

Na łamach Klubu Jagiellońskiego Kamil Wons kreśli obraz nowego podziału, który r...

GUS raportuje stabilność i „odporność” polskiego rolnictwa. Na wsi widzimy co in...

Papryka, jabłka, zboże… To nie gest dobroci, ale dramat bezsilności. Polska wieś...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę