Raport z badania „Polska Wieś i Rolnictwo 2020”
Już 23 gminy z woj. łódzkiego i kujawsko-pomorskiego skorzystały z grantów na realizację mikroprojektów szkoleniowych z zakresu podnoszenia kompetencji...
Według danych z USC, udostępnionych w rządowym serwisie Otwarte Dane, w ubiegłym roku w Polsce zmarło w sumie ponad 486 tys. osób. W 2019 roku zgonów było...
Dla osób dbających o zbilansowaną dietę owoce i warzywa są produktami pierwszego wyboru. Gdy stają się słabiej dostępne, np. w okresie zimowym, najłatwiej za...
Terapia CAR-T wykorzystuje własny układ odpornościowy pacjenta i zaawansowaną inżynierię genetyczną do walki z nowotworem. Potrafi całkowicie wyleczyć część...
Ponad tysiąc studentów otrzymuje w bieżącym roku akademickim stypendia w Programie Stypendiów Pomostowych, w tym ponad sześćset osób na pierwszy rok studiów...
Dobra dieta, drobne przyjemności, pożyteczne zajęcia i jakościowy sen, to najpopularniejsze sposoby radzenia sobie z trudnościami wynikającymi z pandemii.
Jednym z fundamentów trwającej kampanii „Moc Polskich Warzyw” jest propagowanie nowego spojrzenia na planowanie posiłków. Idea „połowy talerza” funkcjonuje za...
Systemy prowadzenia winorośli, podstawowe zasady cięcia, wiosenne nawożenie i ochrona, to tylko część tematów, które zostaną omówione podczas warsztatów „Wiosna...
Zespół polskich naukowców w ramach eksperymentu ALICE w Wielkim Zderzaczu Hadronów w CERN bada algorytmy sztucznej inteligencji wyspecjalizowane w analizie nie...