Interaktywne mapy pozwalają lepiej zrozumieć rozprzestrzenianie się choroby i przewidzieć jej dalszy rozwój. Mapy internetowe pozwalały śledzić już...
Aż 50% pracujących Polaków nie je codziennie owoców, 40% warzyw. Tak wynika z badania firmy Dailyfruits, która sprawdziła na próbie 1055 respondentów, jakie...
Chociaż pandemia koronawirusa opóźniła niektóre plany naukowe z 2020 roku, 2021 zapowiada się jako rzadko spotykany rok nauki – zapowiada dyrekcja Misji Nauko...
Mamy dla Was dobrą wiadomość. Rusza kolejna edycja bezpłatnej kampanii „Mamy kota na punkcie mleka”, sfinansowanej ze środków Funduszu Promocji Mleka, która...
Raport z badania „Polska Wieś i Rolnictwo 2020”
Już 23 gminy z woj. łódzkiego i kujawsko-pomorskiego skorzystały z grantów na realizację mikroprojektów szkoleniowych z zakresu podnoszenia kompetencji...
Według danych z USC, udostępnionych w rządowym serwisie Otwarte Dane, w ubiegłym roku w Polsce zmarło w sumie ponad 486 tys. osób. W 2019 roku zgonów było...
Dla osób dbających o zbilansowaną dietę owoce i warzywa są produktami pierwszego wyboru. Gdy stają się słabiej dostępne, np. w okresie zimowym, najłatwiej za...
Terapia CAR-T wykorzystuje własny układ odpornościowy pacjenta i zaawansowaną inżynierię genetyczną do walki z nowotworem. Potrafi całkowicie wyleczyć część...
Ponad tysiąc studentów otrzymuje w bieżącym roku akademickim stypendia w Programie Stypendiów Pomostowych, w tym ponad sześćset osób na pierwszy rok studiów...