biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Więcej świń w dużych stadach. Analiza I półrocza 2025 r. na rynku trzody chlewnej

10 lipca 2025
Więcej świń w dużych stadach.  Analiza I półrocza 2025 r. na rynku trzody chlewnej

W pierwszym półroczu 2025 r. zlikwidowano w Polsce 2 707 stad świń, co przełożyło się na spadek pogłowia o 22 731 sztuk, wynika z danych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa z dnia 1.07.2025 r. przeanalizowanych przez Gobarto Hodowca, realizatora programu Gobarto 500. Chociaż liczba stad spadła o ok. 5,7%, pogłowie zmniejszyło się jedynie o 0,25%. Widoczny jest postępujący trend profesjonalizacji chowu świń, zauważają eksperci.

Wzrosty pogłowia pomimo likwidacji stad

Na dzień 1.07.2025 r. w Polsce utrzymywano 9 186 543 świń w 45 164 stadach, wynika z danych ARiMR. Choć liczba stad osiągnęła historycznie niski poziom, nie oznacza to załamania produkcji trzody chlewnej. W pierwszym półroczu 2025 r. we wszystkich województwach odnotowano spadek liczby stad trzody chlewnej. Co istotne, w wielu regionach zjawisku temu nie towarzyszył spadek pogłowia – wręcz przeciwnie, liczba świń wzrosła.

Najlepiej widoczne jest to w województwie mazowieckim, gdzie liczba stad zmniejszyła się o 154, a jednocześnie przybyło blisko 40 tysięcy świń (39 619). Podobna sytuacja miała miejsce w województwach warmińsko-mazurskim (ubyło 40 stad, przybyło 21 732 świń) oraz podlaskim (ubyło 48 stad, przybyło 4 252 świń).

Trend spadkowy zarówno w liczbie gospodarstw, jak i w liczbie utrzymywanych świń wyraźnie zarysowuje się w regionach, które przez lata uchodziły za liderów produkcji wieprzowiny. W pierwszym półroczu 2025 roku najwięcej stad zlikwidowano w Wielkopolsce – aż 628 gospodarstw zakończyło działalność, co przełożyło się na spadek pogłowia o 27 736 sztuk. Z kolei rekord spadku pogłowia zaliczyło województwo łódzkie. Ubyło aż 70 660 sztuk i zlikwidowano 253 stada.

trzoda chlewna zmiany

Dane wskazują, że rynek europejski i światowy wymusza trend zwiększania stad, a co za tym idzie profesjonalizowania producentów wieprzowiny. Coraz więcej świń utrzymywanych jest w coraz mniejszej liczbie gospodarstw, ale większych i wyspecjalizowanych. Proces ten świadczy o trwających od lat zmianach, które na przestrzeni ostatniej dekady znacznie przyspieszyły – mówi Piotr Karnas, dyrektor ds. rozwoju trzody chlewnej Gobarto Hodowca. – Podobnie jak produkcja drobiu czy wołowiny, również produkcja wieprzowiny koncentruje się w rękach profesjonalnych producentów, którzy dysponują odpowiednią infrastrukturą, wiedzą oraz potencjałem inwestycyjnym, by sprostać wymogom bioasekuracji, dobrostanu i opłacalności – dodaje.

Których stad ubyło a których przybyło w I półroczu 2025 r.?

Analiza danych ARiMR za pierwsze półrocze 2025 roku ujawnia wyraźny proces polaryzacji struktury produkcji trzody chlewnej w Polsce. W ciągu zaledwie sześciu miesięcy zlikwidowano aż 1 210 stad utrzymujących od 11 do 30 świń oraz 481 gospodarstw w przedziale 101–1000 sztuk, który dotąd stanowił trzon produkcji krajowej.

Z drugiej strony przybyło 616 najmniejszych stad (1–5 świń), co może wskazywać na rozwój przyzagrodowych hodowli na potrzeby własne. Jednocześnie zarejestrowano 53 nowe stada w gospodarstwach utrzymujących ponad 1 000 świń, co potwierdza kontynuację trendu wzrostu intensywnej, zautomatyzowanej produkcji w dużych jednostkach.

trzoda chlewna zmiany

Największe stada odnotowały wzrost pogłowia o przeszło 131 tysięcy sztuk. Oznacza to, że duzi producenci byli jedynym realnym motorem wzrostu krajowego pogłowia w pierwszym półroczu 2025 r., mimo że finalnie pogłowie spadło o 22 tysiące świń. Dane te pokazują jednoznacznie: w obliczu wyzwań, z jakimi mierzy się branża, przyszłość krajowej produkcji wieprzowiny opiera się na silnych, profesjonalnych fermach.

trzoda chlewna zmiany

Charakterystyka stad w czerwcu 2025

Struktura stad trzody chlewnej w Polsce staje się coraz bardziej spolaryzowana. Z jednej strony utrzymuje się duży udział małych, przyzagrodowych hodowli, z drugiej – rośnie znaczenie dużych, profesjonalnych ferm.

Najwięcej stad mieści się obecnie w przedziale 101–1000 świń – to 20,3% wszystkich stad, które jednocześnie utrzymują 34,6% całkowitego pogłowia w kraju. To segment, który przez lata był filarem produkcji trzody chlewnej w Polsce.

Zaskakująco dużą grupę – 18% wszystkich stad – stanowią gospodarstwa najmniejsze, utrzymujące od 1 do 5 świń. Mimo liczebności odpowiadają one zaledwie za 0,2% ogólnej liczby świń.

Z kolei stada liczące od 11 do 15 świń to 9,7% wszystkich gospodarstw, ale odpowiadają tylko za 0,6% całkowitego pogłowia.

Na drugim biegunie znajdują się największe stada – powyżej 1000 świń. Choć stanowią tylko 4,79% wszystkich stad, to ich udział w krajowym pogłowiu sięga aż 56,78%. Warto wspomnieć, że na koniec 2022 roku największe gospodarstwa powyżej 1000 sztuk stanowiły 51,92% całkowitej liczby świń.

Duże, profesjonalne gospodarstwa, które dziś odpowiadają za ponad połowę krajowego pogłowia świń, są fundamentem przewidywalności i ciągłości dostaw mięsa wieprzowego – mówi Piotr Karnas. – Prowadzący je hodowcy charakteryzują się wysokim poziomem organizacji oraz skuteczną bioasekuracją stada. Dzięki temu mogą nie tylko utrzymać profesjonalną produkcję, ale również skutecznie odpowiadać na zmiany rynkowe – podsumowuje.

trzoda chlewna zmiany

GOBARTO HODOWCA

oprac, e-red, ppr.pl na podst źródło: GOBARTO HODOWCA-raport


POWIĄZANE

Współczesna hodowla zwierząt stawia coraz wyższe wymagania w zakresie higieny pr...

Raport ekspercki dla PPR.pl Opracowanie na podstawie raportu USDA „Spanish Dried...

Europejskie organizacje rolnicze biją na alarm — nowe koncesje handlowe dla Ukra...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę