Zastosowanie algorytmów sztucznej inteligencji w roli narzędzia predykcyjnego pozwoli sprawniej przewidywać warunki atmosferyczne zarówno w skali globalnej, jak...
Zimą, gdy jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje, powinniśmy zadbać o naszą odporność. O tej porze roku zdrowa dieta powinna obfitować w sezonowe warzywa i...
O tym, jak ważne są rośliny dla zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego na świecie i jak skomplikowaną kwestią jest ochrona roślin, a także co łączy pandemię...
Pandemia koronawirusa uniemożliwiła prowadzenie 24. Świątecznej Zbiórki Żywności z udziałem wolontariuszy i jej efekt jest rekordowo niski. Ubiegłoroczna akcja...
Profesor Magdalena Król z Instytutu Biologii SGGW została wyróżniona Nagrodą Kryształowej Brukselki 2020 w kategorii Nagroda Indywidualna. Nagroda Kryształowej ...
“Jedz na zdrowie” to plakat promujący zadanie informacyjne Polskiego Związku Pszczelarskiego o produktach pszczelich, przygotowane z finansowaniem ze środków...
Kolejne miesiące przynoszą nową wiedzę na temat wpływu koronawirusa SARS-CoV-2 na różne narządy, w tym serce. „Koronawirusy, w tym SARS-CoV-2, mają pewne...
Amerykańska Agencja Żywności i Leków dopuściła do awaryjnego wykorzystania szczepionkę na COVID-19, aby przyspieszyć walkę z pandemią. Szczepionka Pfizer–BioNT...
Do 30 grudnia 2020 r. można składać wnioski o przyznanie pomocy na dofinansowanie kosztów zakupu komputera stacjonarnego lub przenośnego (laptopa) wraz z...
Polscy naukowcy mają na swoim koncie coraz więcej przełomowych osiągnięć w skali świata. Zidentyfikowanie genu, który odpowiada za odporność roślin na chorobę ...