Z wejścia Polski do Unii Europejskiej więcej korzyści odniósł przemysł spożywczy niż rolnictwo - uważa prof. Roman Urban z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ). Jego zdaniem, głównym motorem napędowym dla branży ...
Sklepom z wiejską i zdrową żywnością przybywa klientów. Na rynku działa już ponad 200 sklepów, w tym kilkanaście sieci. Inwestycje na tym rynku zapowiada m.in. Grupa Chłopskie Jadło, która wyda na placówki handlowe z tradycyjnymi wyrobami własnej ...
Większość ludzi po zjedzeniu oliwki, wyrzuca pestkę. Ale nie Hiszpanie. Niektórzy z nich wykorzystują pestki do ogrzewania. Z odnawialnej energii w samym Madrycie korzysta 300 domów. Popularna jest także na wsi, do ogrzewania budynków gospodarskich.
O humanitarne traktowanie karpi przed Bożym Narodzeniem apelowali w centrum Bielska- Białej ekolodzy ze stowarzyszenia Klub Gaja. Akcja odbyła się pod hasłem: "Jeszcze żywy karp".
Według najnowszych badań AC Nielsen od sierpnia do września Mieszko z Raciborza, firma produkująca słodycze, sprzedała o 37 proc. więcej pralin niż w analogicznym okresie 2004 r. Wartość sprzedaży wzrosła o 41 proc.
W ciągu najbliższych czterech lat zwiększą się dysproporcje w tempie rozwoju gospodarczego poszczególnych województw, a najlepsze perspektywy rozwoju ma region dolnośląski ze względu na inwestycje zagraniczne w sektorze produkcji - wynika z raportu ...
Firmy recyklingowe apelują do resortu finansów o pozostawienie niższej akcyzy na paliwa produkowane z odpadów. Twierdzą, że jeśli akcyza wzrośnie, to firmy przerabiające śmieci na komponenty do produkcji paliw mogą zbankrutować.
Nie ma na razie konkretnych propozycji wprowadzenia tzw. ubezpieczenia od bezrobocia; trwają badania analityczne, jakie rozwiązania byłyby możliwe w polskich realiach, przy tak wysokiej stopie bezrobocia - powiedział w poniedziałek PAP rzecznik ...
Do 22 grudnia władze województwa morawsko-śląskiego muszą wykupić ziemię pod fabrykę samochodów, jaką Hyundai zamierza wybudować w Czechach.
Czy dostępne na naszym rynku karpie są zdrowe? Zdaniem hodowców tak. Greenpeace twierdzi, w rybach są substancje, których być nie powinno.