Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Jakość wyrobów kakaowych i czekoladowych

11 stycznia 2006
W III kwartale 2005 r. wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę jakości handlowej wyrobów kakaowych i czekoladowych w zakresie zgodności z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej wyrobów kakaowych i czekoladowych, a także z dodatkowymi wymaganiami, jeżeli ich spełnienie zostało zadeklarowane przez producentów.

Wojewódzkie inspektoraty JHARS w Bydgoszczy, Gdyni, Katowicach, Krakowie, Warszawie, Lublinie, Opolu, Poznaniu i Szczecinie przeprowadziły w III kwartale 2005 r. kontrolę jakości handlowej wyrobów kakaowych i czekoladowych. Produkty pochodziły z 36 podmiotów, w tym z 27 zakładów produkujących ww. wyroby (tj. w skali kraju 36% zakładów produkujących wyroby kakaowe i czekoladowe) oraz 9 obiektów hurtowych (tj. w skali kraju 1% zajmujących się obrotem ww. wyrobami). Wyroby kakaowe i czekoladowe skontrolowano w zakresie zgodności z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 grudnia 2002 roku w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej wyrobów kakaowych i czekoladowych (Dz. U. Nr 214, poz. 1813 z późniejszymi zmianami) oraz z dodatkowymi wymaganiami jeżeli ich spełnienie zostało zadeklarowane przez producentów.

Skontrolowano następujące rodzaje wyrobów kakaowych: tłuszcz kakaowy, kakao w proszku, kakao niskotłuszczowe w proszku oraz wyroby czekoladowe: czekoladę, czekoladę „vermicelli”, czekoladę mleczną, czekoladę mleczną „couverture”, czekoladę mleczno-orzechową „Gianduja”, czekoladę śmietankową, białą czekoladę, czekoladę a la taza, czekoladę nadziewaną.

Ogółem skontrolowano 117 próbek wyrobów kakaowych i czekoladowych reprezentujących partie o masie 276.717 kg, w tym:

  • 84 próbki wyrobów czekoladowych reprezentujących partie o masie 121.198 kg,
  • 33 próbki wyrobów kakaowych; tłuszczu kakaowego i kakao, reprezentujących partie o masie 155.519 kg, z czego 6% skontrolowanych próbek tłuszczu kakaowego i kakao (tj. około 13% ogółem skontrolowanej masy wyrobów kakaowych), posiadało niewłaściwą jakość handlową.

Analizy chemiczne wyrobów kakaowych - surowców stosowanych do dalszej produkcji wyrobów cukierniczych wykazały zapoczątkowanie procesu rozkładu tłuszczu kakaowego.

Kontrolą prawidłowości znakowania objęto 115 partii wyrobów kakaowych i czekoladowych reprezentujących masę 247.355 kg, w tym:

  • 28 partii wyrobów kakaowych reprezentujących masę 133.794 kg,
  • 87 partii wyrobów czekoladowych reprezentujących masę 113.561 kg, z czego uchybienia w zakresie znakowania - nie w pełni informujące konsumenta lub wprowadzające go w błąd - odnotowano w około 16% partii wyrobów czekoladowych tj. około 8% skontrolowanej masy wyrobów czekoladowych.

Stwierdzono następujące nieprawidłowości:

  • niewłaściwe warunki i sposób przechowywania wyrobów kakaowych i czekoladowych – 4 podmioty (tj. około 11% ogółem skontrolowanych),
  • uchybienia formalne odnotowano w 10 podmiotach (tj. w około 28% ogółem skontrolowanych).

W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami zastosowano 8 mandatów karnych.


POWIĄZANE

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy została laureatem prestiżowego XVII ...

W polskim prawie cywilnym brak jest definicji siły wyższej. Jednak w doktrynie i...

Jak platformy streamingowe rewolucjonizują turnieje e-sportowe? E-sport jest już...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę