Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi powołało specjalne zespoły do spraw monitorowania sytuacji w zakresie rolnictwa, rozwoju wsi i rynków rolnych oraz współpracy z organami Unii Europejskiej . Głównym zdaniem zespołów będzie bieżące monitorowanie ...
Zarząd Podlaskiej Izby Rolniczej apeluje do Wicepremiera Andrzeja Leppera o jak najszybsze podjęcie działań wspierających gospodarstwa i rodziny rolników dotkniętych klęską suszy
Będzie ponad 56 tysięcy rolników mniej. Tylu gospodarzy zdecydowało się przejść na unijne renty. Termin składania wniosków upłynął z końcem lipca
Drożeją zboża i mięso. Chociaż żniwa w toku, spodziewanych - jak zwykle podczas zbiorów - obniżek cen ziarna nie widać. Rośnie natomiast zapotrzebowanie na płody rolne
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przygotowało nowy projekt rozporządzenia w sprawie sposobu ustalania i wysokości opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, sposobu i miejsc pobierania tych opłat oraz sposobu przekazywania ...
Wicepremier Andrzej Lepper zapowiedział czystki w kierownictwie Agencji Rynku Rolnego. - Nie pozwolę, by rolnikom płacić za zboże mniej niż 400 zł. Osoby za to odpowiedzialne zapłacą stanowiskami, bo dla mnie to jest czysty sabotaż. Rolnicy muszą ...
W Morgach koło Nowego w województwie kujawsko - pomorskim, w Zakładach Mięsnych NOVE Sp. z o.o., specjalizujących się w przetwórstwie mięsa i produkcji wędlin, została oficjalnie otwarta nowa hala spedycji.
Eksperci oceniają, że tegoroczne niesprzyjające warunki dla rolnictwa przełożą się na wzrost cen żywności. Nie potrafią oni jednak określić jaka to będzie skala podwyżek
Ponad godzinę spędził w piątek w częstochowskim Starostwie Powiatowym wicepremier i minister rolnictwa Andrzej Lepper. Towarzyszyli mu: poseł Andrzej Grzesik, wicewojewoda śląski Artur Warzocha oraz Prezes Krajowego Związku Rolników, Kółek i ...
Być może już niedługo producenci żywności nie będą stosować związków azotowych. - To niepotrzebna rewolucja - uważają przedstawiciele branży mięsnej, która może odczuć najdotkliwiej zmiany w sposobie konserwowania żywności