OPOLAGRA_2025

Swiatowy dzień bezpieczeństwa żywności

26 maja 2025
Swiatowy dzień bezpieczeństwa żywności

W tym Światowym Dniu Bezpieczeństwa Żywności (7 czerwca 2025) świętujemy ważną rolę, jaką nauka odgrywa w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących żywności. Ten zestaw narzędzi obejmuje to, co rządy, przedsiębiorstwa spożywcze, konsumenci, naukowcy i szkoły mogą zrobić, aby wziąć udział w Światowym Dniu Bezpieczeństwa Żywności 2025. Możliwości zaangażowania się obejmują zajęcia sportowe, quizy dotyczące bezpieczeństwa żywności, wystawy i webinaria! Bez nauki nie byłoby możliwe utrzymanie bezpieczeństwa żywności w łańcuchach dostaw, które często obejmują cały glob i przekraczają wiele granic — te wydarzenia i działania są ważnymi i zabawnymi sposobami na rzucenie światła na rolę nauki w bezpieczeństwie żywności.

Po raz pierwszy ten dzień obchodzony będzie równolegle w Brukseli i w Polsce. To ważny moment, by wspólnie zwrócić uwagę na rolę nauki, współpracy i odpowiedzialnych praktyk w budowaniu bezpiecznych systemów żywnościowych na świecie.


obchody Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności 2025 (World Food Safety Day, WFSD) – wydarzenia o wyjątkowej randze i globalnym znaczeniu. W tym roku będą miały szczególny, dwutorowy charakter – po raz pierwszy świętujemy równolegle w Brukseli i w Polsce. To ważny moment, by wspólnie zwrócić uwagę na rolę nauki, współpracy i odpowiedzialnych praktyk w budowaniu bezpiecznych systemów żywnościowych na świecie.

Obchody pod znakiem polskiej prezydencji

Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności to ważne wydarzenie w kalendarzu ONZ, ustanowione z inicjatywy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO (KKŻ) i obchodzone 7 czerwca. Jego celem jest zwiększanie świadomości na temat zagrożeń związanych z żywnością oraz promowanie skutecznych praktyk i systemów zapewniających jej bezpieczeństwo na wszystkich etapach – od produkcji po konsumpcję.

Tegoroczne obchody przypadają na szczególny czas – okres prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej. Polska aktywnie angażuje się w promowanie wysokich standardów jakości i bezpieczeństwa żywności w całej Unii Europejskiej. Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, jako Punkt Kontaktowy KKŻ FAO/WHO dla Polski, odgrywa w tym procesie istotną rolę zarówno na arenie krajowej, jak i międzynarodowej.

Bruksela: nauka w służbie bezpieczeństwa żywności

10 czerwca 2025 roku, w Stałym Przedstawicielstwie Rzeczypospolitej Polskiej przy Unii Europejskiej w Brukseli, odbędzie się międzynarodowe spotkanie organizowane przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych we współpracy ze Stałym Przedstawicielstwem RP przy UE oraz Biurem Łącznikowym FAO w Brukseli.

Wydarzenie odbędzie się pod hasłem „Bezpieczeństwo żywności: Nauka w działaniu” („Food Safety: Science in Action”) – które jest jednocześnie motywem przewodnim tegorocznych światowych obchodów WFSD. Hasło to podkreśla fundamentalną rolę nauki w zapewnianiu bezpieczeństwa żywności oraz tworzeniu skutecznych strategii oraz praktyk zapewniających jakość i bezpieczeństwo żywności.

W spotkaniu akcentującym Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności wezmą udział przedstawiciele instytucji unijnych, organizacji międzynarodowych – w tym Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) – a także eksperci z Polski i innych krajów członkowskich UE. W programie przewidziano wystąpienia i dyskusje poświęcone m.in. wyzwaniom oraz szansom, jakie niesie podejście oparte na dowodach naukowych w kształtowaniu polityki żywnościowej, zarządzaniu ryzykiem i zwiększaniu odporności łańcucha dostaw. Spotkanie będzie także okazją do wymiany doświadczeń oraz zacieśnienia współpracy na rzecz wspólnego celu – tworzenia bezpiecznego i zrównoważonego systemu żywnościowego.

Polska: FoodFakty Safety Week 2025 – tydzień eksperckiej wiedzy

Równolegle w Polsce obchody zaplanowano w formie FoodFakty Safety Week 2025 (FFSW 2025) – serii eksperckich wydarzeń, prelekcji i debat, które rozpoczną się 9 czerwca 2025 roku w formule online. W programie wystąpi pięciu prelegentów z GIJHARS, którzy podzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem, podkreślając kluczową rolę instytucji w nadzorze nad jakością żywności w Polsce.
FFSW 2025 to wyjątkowa okazja do wymiany wiedzy i doświadczeń między ekspertami, przedstawicielami administracji, przemysłu oraz świata nauki. Głównym jego celem jest promowanie zarządzania opartego na ryzyku, wzmacnianie odporności branży na sytuacje kryzysowe oraz budowanie świadomości konsumentów jako aktywnych i świadomych uczestników rynku. Wydarzenie odbywa się pod patronatem prezydencji Polski w Radzie UE, a GIJHARS od wielu lat pełni funkcję partnera instytucjonalnego, aktywnie wspierając merytoryczną stronę wydarzenia.
Udział w FoodFakty Safety Week 2025 jest bezpłatny i otwarty dla wszystkich zainteresowanych. Rejestracja oraz szczegółowy program dostępne są na stronie: 
https://foodfakty.pl/ffsw-2025.

Zachęcamy do śledzenia naszych mediów społecznościowych, gdzie relacjonować będziemy przebieg wydarzeń w Polsce i Brukseli.

Bądźcie z nami – czerwiec to czas, by mówić o jakości i bezpieczeństwie żywności głośno i z dumą!

oprac e-red, ppr.pl przy wyk źródło: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych


POWIĄZANE

Podczas spotkania Copa–Cogeca, UECBV oraz Europejskiego Okrągłego Stołu Zrównowa...

5 czerwca to nie tylko data w kalendarzu – to sygnał do działania. Światowy Dzie...

Taryfa w wysokości 50% to szybka przegrana we wzajemnym, transatlantyckim handlu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę