Według danych WAPA (Światowe Stowarzyszenie Producentów Jabłek i Gruszek), zapasy jabłek w unijnych magazynach na dzień 1 stycznia 2016 r. wynosiły ok. 4,39 mln ton i były o 1,8% niższe w porównaniu z rekordową ilością ze stycznia 2015 r. (4,47 mln ton).
W styczniu b.r. największe ilości jabłek przechowywano we Włoszech (1,31 mln ton) i w Polsce (1,3 mln ton). Polskie zapasy wzrosły w skali roku o 1,6%, a włoskie zmalały o 6,4%. Na wzrost zapasów w Polsce wpływ miały ubiegłoroczne dobre zbiory jabłek, spadek eksportu do Rosji z uwagi na embargo, a także mniejsza sprzedaż do przetwórstwa. Wzrost rezerw jabłek odnotowano w styczniu również m.in. we Francji (+11% do 536,3 tys. ton).
W skali roku zapasy jabłek znacznie obniżyły się natomiast w Niemczech (-8,3% do 339,7 tys. ton) i Hiszpanii (-11% do 176,9 tys. ton). Najwięcej w unijnych magazynach przechowywano jabłek odmiany Golden Delicious–1,2 mln ton (najwięcej–641 tys. ton we Włoszech), a także Idareda–377 tys. ton, Gali–309 tys. ton i Jonagolda –299 tys. ton.
W polskich magazynach dominował Idared–330 tys. ton, były to najwyższe zapasy tej odmiany w całej UE.
FAMMU/FAPA na podst. WAPA