Blisko dwie trzecie Polaków wie, że sok składa się w przynajmniej 85 proc. z owoców oraz nie zawiera sztucznych aromatów, barwników czy konserwantów - wynika z sondażu TNS Polska. Ankietowani potrafią odróżnić napoje, większe trudności sprawia ...
Rosnący popyt na białko zwierzęce - przy lawinowym przyroście ludności świata i ograniczonych zasobach naturalnych - oznacza, że trzeba będzie poszukiwać alternatywnych rozwiązań. Jednym z nich może być większe wykorzystanie białka pozyskiwanego z ...
Pracodawcy sięgają po coraz bardziej ambitne metody pozyskiwania pracowników. Do nowoczesnych kanałów rekrutacji możemy zaliczyć już nie tylko social media, czy kreatywne billboardy, ale coraz częściej gry, a nawet astrologię biznesu. Kandydaci ...
Picie naparu z rumianku o 29 proc. obniża ryzyko wczesnego zgonu, twierdzą naukowcy. Niestety, jak donoszą badacze, działanie naparu zarezerwowane jest wyłącznie dla kobiet. Rumianek jest jedną z najstarszych, najbardziej rozpowszechnionych i dobrze ...
Tajemnica dziur w takich słynnych szwajcarskich serach jak ementaler została nareszcie rozwiązana. Mleko jest coraz czystsze i dlatego dziur w serach jest od 15 lat coraz mniej - poinformował w czwartek szwajcarski instytut Agroscope. Okazało się, ...
Archeolodzy badający pozostałości neolitycznej osady w południowej Bułgarii ustalili, że jej mieszkańcy hodowali kurczaki – informuje serwis internetowy Archaeology in Bulgaria. Odkrycia dokonano na stanowisku archeologicznym w miejscowości ...
Genetycznie zmodyfikowane bakterie z rodzaju salmonella skutecznie kolonizują guzy nowotworowe i zabijają komórki rakowe, pozostając przy tym bezpieczne dla zdrowych tkanek organizmu – informuje internetowe czasopismo „mBio”.
Nasi przodkowie nazywali ten specyficzny czas przednówkiem - gdy kończyły się zapasy roku poprzedniego, a nie zazieleniły się jeszcze łąki, by można było wypasać bydło. My jesteśmy w tej wygodnej sytuacji, że nasze zapasy nie kończą się – na ...
Wielkanoc to najważniejsze i najstarsze święto chrześcijaństwa. Obchodzimy je na pamiątkę Zmartwychwstania Chrystusa w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni Księżyca. Z Wielkanocą wiążą się liczne zarówno religijne, jak i ludowe obrzędy. ...
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” Na świątecznym stole królują tradycyjnie białe kiełbasy, jaja, żurek, babki, serniki oraz mazurki. Dowiedz się jakie wielkanocne potrawy przyrządza się w innym regionach i odmień swój ...