Ptak_Waw_CTR_2024
Zielony Ład_podpisy

TNS Polska: większość Polaków odróżnia sok od napoju

Blisko dwie trzecie Polaków wie, że sok składa się w przynajmniej 85 proc. z owoców oraz nie zawiera sztucznych aromatów, barwników czy konserwantów - wynika z sondażu TNS Polska. Ankietowani potrafią odróżnić napoje, większe trudności sprawia ...

15 czerwca 2015

Owady jako odpowiedź na rosnące zapotrzebowanie na białko

Rosnący popyt na białko zwierzęce - przy lawinowym przyroście ludności świata i ograniczonych zasobach naturalnych - oznacza, że trzeba będzie poszukiwać alternatywnych rozwiązań. Jednym z nich może być większe wykorzystanie białka pozyskiwanego z ...

9 czerwca 2015

Kreatywna rekrutacja: Tak to robią najlepsi!

Pracodawcy sięgają po coraz bardziej ambitne metody pozyskiwania pracowników. Do nowoczesnych kanałów rekrutacji możemy zaliczyć już nie tylko social media, czy kreatywne billboardy, ale coraz częściej gry, a nawet astrologię biznesu. Kandydaci ...

5 czerwca 2015

Rumianek- eliksir długowieczności dla kobiet

Picie naparu z rumianku o 29 proc. obniża ryzyko wczesnego zgonu, twierdzą naukowcy. Niestety, jak donoszą badacze, działanie naparu zarezerwowane jest wyłącznie dla kobiet. Rumianek jest jedną z najstarszych, najbardziej rozpowszechnionych i dobrze ...

3 czerwca 2015

Rozwiązano tajemnicę dziur w serze

Tajemnica dziur w takich słynnych szwajcarskich serach jak ementaler została nareszcie rozwiązana. Mleko jest coraz czystsze i dlatego dziur w serach jest od 15 lat coraz mniej - poinformował w czwartek szwajcarski instytut Agroscope. Okazało się, ...

2 czerwca 2015

W Bułgarii udomowiono kurczaki już 8000 lat temu

Archeolodzy badający pozostałości neolitycznej osady w południowej Bułgarii ustalili, że jej mieszkańcy hodowali kurczaki – informuje serwis internetowy Archaeology in Bulgaria. Odkrycia dokonano na stanowisku archeologicznym w miejscowości ...

26 maja 2015

Zmodyfikowana salmonella groźna dla raka

Genetycznie zmodyfikowane bakterie z rodzaju salmonella skutecznie kolonizują guzy nowotworowe i zabijają komórki rakowe, pozostając przy tym bezpieczne dla zdrowych tkanek organizmu – informuje internetowe czasopismo „mBio”.

23 kwietnia 2015

Rozgrzewające zupy – i niestraszne nam ostatnie chłody

Nasi przodkowie nazywali ten specyficzny czas przednówkiem - gdy kończyły się zapasy roku poprzedniego, a nie zazieleniły się jeszcze łąki, by można było wypasać bydło. My jesteśmy w tej wygodnej sytuacji, że nasze zapasy nie kończą się – na ...

10 kwietnia 2015

Zapominamy o wielu wielkanocnych zwyczajach

Wielkanoc to najważniejsze i najstarsze święto chrześcijaństwa. Obchodzimy je na pamiątkę Zmartwychwstania Chrystusa w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni Księżyca. Z Wielkanocą wiążą się liczne zarówno religijne, jak i ludowe obrzędy. ...

3 kwietnia 2015

Inspiracje na śniadanie wielkanocne

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” Na świątecznym stole królują tradycyjnie białe kiełbasy, jaja, żurek, babki, serniki oraz mazurki. Dowiedz się jakie wielkanocne potrawy przyrządza się w innym regionach i odmień swój ...

3 kwietnia 2015
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę