Wielu z nas wielokrotnie słyszało, że w końcówkach banana gnieżdżą się niebezpieczne pierwotniaki Lamblia intestinalis, które powodują chorobę pasożytniczą jelita cienkiego zwaną lambliozą. Inne teorie głoszą, że czarna, cienka końcówka zawiera jad ...
Hodowla ślimaka afrykańskiego to świetny pomysł na biznes. Przekonał się o tym Grzegorz Skalmowski, właściciel firmy Snails Garden, który w 2003 r. postawił na mięczaki. Zaczęło się od jednego ślimaka, którego dostał w prezencie i trzymał w akwarium.
Spożywanie dużych ilości marchewki i warzyw kapustowatych, w tym brokułów, może pomóc zredukować ryzyko raka piersi, zwłaszcza agresywnej odmiany często spotykanej u Afroamerykanek - wynika z badań opublikowanych w "American Journal of ...
Kminek jest jedną z najstarszych roślin przyprawowych, której walory lecznicze były doceniane przez naszych przodków. Jest to roślina dwuletnia i występuje często w uprawie oraz stanie dzikim. Uważany jest za jedną z najpopularniejszych przypraw, a ...
Składnik brokułów o nazwie sulforafan hamuje enzym, który przyczynia się do rozwoju zwyrodnienia stawów - wskazują wyniki brytyjskich badań, o których informuje serwis internetowy EurekAlert. Zwyrodnienie stawów jest najczęstszą przyczyną ...
Zbliża się jesień, pora, kiedy najłatwiej łapiemy przeziębienia. Zamiast walczyć z nimi za pomocą leków, warto sięgnąć po wypróbowane metody domowe. Kaszel Z kaszlem świetnie radzą sobie syropy, zwłaszcza te, których podstawą są naturalne ...
Cukier jest nie tylko pierwszym źródłem nadmiaru kalorii w Stanach Zjednoczonych. Najnowsze badania pokazują bowiem, że komórki raka posilają się fruktozą z syropu kukurydzianego. Jeszcze jeden dobry powód, aby go unikać.
W najnowszym numerze czasopisma branżowego Journal of Food Biochemistry, opublikowano badanie na temat diety bezglutenowej, jako czynnika zmniejszającego otyłość. W artykule przedstawiono wyniki badań pokazujące skutki diety z glutenem i diety ...
Jak twierdza eksperci rosnąca populacja rodzaju ludzkiego może wymagać adaptacji i zmiany nawyków żywieniowych - podaje portal zmianynaziemi.pl. Na naszych stołach mogą się wkrótce pojawić pieczone świerszcze, pomidory GMO oraz mięso hodowane w ...
Z badań przeprowadzonych przez naukowców dla ONZ wynika, że pod koniec obecnego wieku liczba ludności na Ziemi będzie wynosić 11 miliardów. Liczba ta jest o 800 milionów większa niż zapowiadane prognozy z 2011 roku.