MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Preparat z kapusty zastąpi pestycydy w ochronie roślin

Naukowcy znaleźli przepis na wyciśnięcie maksymalnej ilości soku z kapusty i wydzielenie zawartych w nim substancji grzybobójczych i bakteriobójczych. Wytworzony na bazie soku preparat może zastąpić środki chemiczne używane do ochrony roślin czy owoców.

5 stycznia 2016

Grille otwarte wciąż najbardziej popularne wśród Polaków. Powoli rośnie też zainteresowanie bardziej praktycznymi grillami zamkniętymi

W sezonie wiosenno-letnim Polacy wciąż bardzo chętnie grillują. Obecnie duży wybór grilli sprawia, że klienci zaczynają rezygnować z otwartych grilli, opalanych węglem drzewnym, na rzecz tych zamkniętych oraz elektrycznych czy gazowych, które można ...

5 stycznia 2016

Bezbolesne karmienie piersią – czy to możliwe?

Początki karmienia piersią pierwszego dziecka mogą okazać się bardzo trudne z kilku powodów – po pierwsze trzeba nauczyć się prawidłowego przystawiania dziecka do piersi. Po drugie - drugie delikatne brodawki piersiowe mogą być podrażnione. U ...

5 stycznia 2016

Sierpień pod znakiem papryki, kapusty i kalafiora

Choć lato w pełni, a sezon urlopowy trwa, warto już teraz zadbać o wzmocnienie swojej odporności. Szczególnie, gdy dostępne są świeże i naturalne źródła witaminy C, takie jak papryka, kalafior czy kapusta. Są nie tylko bogate w składniki mineralne i ...

5 stycznia 2016

Kasza – sprawdź, czy wiesz o niej wszystko

W ramach ogólnopolskiej kampanii „Lubię Kaszę…”, powstała na stronie www.lubiekasze.pl specjalna broszura informacyjna na temat walorów zdrowotnych i kulinarnych kaszy. Jej celem jest zachęcenie Polaków do częstszego jedzenia kaszy ...

5 stycznia 2016

Wołowina QMP w diecie dziecka

Każdy rodzic z największą troską dobiera produkty spożywcze przeznaczone dla swojego dziecka. Przykłada wagę nie tylko do zawartości składników odżywczych, ale także do pewności ich pochodzenia. Jak zapewnić dziecku menu obfitujące w posiłki wysokiej ...

5 stycznia 2016

Dobre mięso, czyli jakie?

Białe czy czerwone? Czy rzeczywiście każde mięso drobiowe jest niskokaloryczne? Czy wybierając „zdrowe” mięso kierować się tylko zawartością tłuszczu? Dobre mięso ma neutralną lub kwaskową woń, nie słodką, a już w żadnym razie nie może ...

24 grudnia 2015

Tylko cztery na dziesięć rodzin zjada codziennie wspólny posiłek

Życie w ciągłym biegu czy częste zabieranie pracy do domu powodują, że polskie rodziny coraz rzadziej jadają wspólnie. Tylko cztery rodziny na dziesięć je razem codziennie któryś z posiłków. Kiedy domownikom uda się spotkać przy stole, zazwyczaj ...

24 grudnia 2015

Waga Polaków wciąż niebezpiecznie wzrasta. To efekt odwróconej piramidy żywieniowej

Polacy odwrócili sobie piramidę żywienia. Postawili ją do góry nogami tak naprawdę i spożywamy bardzo dużo czerwonego mięsa, ziemniaków, które są ciężkostrawne i są na samej górze piramidy żywienia.

24 grudnia 2015

Piekarską pieczęć z VI wieku odkryto w Izraelu

Archeolodzy prowadzący wykopaliska na stanowisku koło Akki w północnym Izraelu odnaleźli pieczęć żydowskiego piekarza z VI wieku - informuje serwis internetowy Jerusalem Post. Odkrycia dokonano podczas badania pozostałości osady z okresu ...

24 grudnia 2015
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę