Naukowcy znaleźli przepis na wyciśnięcie maksymalnej ilości soku z kapusty i wydzielenie zawartych w nim substancji grzybobójczych i bakteriobójczych. Wytworzony na bazie soku preparat może zastąpić środki chemiczne używane do ochrony roślin czy owoców.
W sezonie wiosenno-letnim Polacy wciąż bardzo chętnie grillują. Obecnie duży wybór grilli sprawia, że klienci zaczynają rezygnować z otwartych grilli, opalanych węglem drzewnym, na rzecz tych zamkniętych oraz elektrycznych czy gazowych, które można ...
Początki karmienia piersią pierwszego dziecka mogą okazać się bardzo trudne z kilku powodów – po pierwsze trzeba nauczyć się prawidłowego przystawiania dziecka do piersi. Po drugie - drugie delikatne brodawki piersiowe mogą być podrażnione. U ...
Choć lato w pełni, a sezon urlopowy trwa, warto już teraz zadbać o wzmocnienie swojej odporności. Szczególnie, gdy dostępne są świeże i naturalne źródła witaminy C, takie jak papryka, kalafior czy kapusta. Są nie tylko bogate w składniki mineralne i ...
W ramach ogólnopolskiej kampanii „Lubię Kaszę…”, powstała na stronie www.lubiekasze.pl specjalna broszura informacyjna na temat walorów zdrowotnych i kulinarnych kaszy. Jej celem jest zachęcenie Polaków do częstszego jedzenia kaszy ...
Każdy rodzic z największą troską dobiera produkty spożywcze przeznaczone dla swojego dziecka. Przykłada wagę nie tylko do zawartości składników odżywczych, ale także do pewności ich pochodzenia. Jak zapewnić dziecku menu obfitujące w posiłki wysokiej ...
Białe czy czerwone? Czy rzeczywiście każde mięso drobiowe jest niskokaloryczne? Czy wybierając „zdrowe” mięso kierować się tylko zawartością tłuszczu? Dobre mięso ma neutralną lub kwaskową woń, nie słodką, a już w żadnym razie nie może ...
Życie w ciągłym biegu czy częste zabieranie pracy do domu powodują, że polskie rodziny coraz rzadziej jadają wspólnie. Tylko cztery rodziny na dziesięć je razem codziennie któryś z posiłków. Kiedy domownikom uda się spotkać przy stole, zazwyczaj ...
Polacy odwrócili sobie piramidę żywienia. Postawili ją do góry nogami tak naprawdę i spożywamy bardzo dużo czerwonego mięsa, ziemniaków, które są ciężkostrawne i są na samej górze piramidy żywienia.
Archeolodzy prowadzący wykopaliska na stanowisku koło Akki w północnym Izraelu odnaleźli pieczęć żydowskiego piekarza z VI wieku - informuje serwis internetowy Jerusalem Post. Odkrycia dokonano podczas badania pozostałości osady z okresu ...