aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Europejskie lasy przetwarzają coraz mniej CO2

Europejskie lasy wykazują oznaki coraz mniejszej zdolności pochłaniania dwutlenku węgla i tym samym oczyszczania atmosfery – stwierdzili naukowcy. Od roku 2005 ilość atmosferycznego CO2 pochłanianego przez lasy systematycznie spada.

23 sierpnia 2013

Susza mogła być przyczyną upadku wielu cywilizacji

300-letnia susza mogła być przyczyną upadku wielu śródziemnomorskich kultur. W tym samym czasie upadła cywilizacje Hetytów, nastał kres kultury mykeńskiej i starożytnych nadmorskich osad egipskich - podał portal losyziemi.pl.

23 sierpnia 2013

Kiszona kapusta wskazuje władzom kierunki migracji

Sceptyczni wobec danych statystycznych napływających z poszczególnych prowincji, naczelni ekonomiści ChRL monitorują wskaźnik urbanizacji przy pomocy... "wskaźnika kiszonej kapusty"... Geograficzny rozkład konsumpcji zhacai, kiszonych głów kapusty ...

22 sierpnia 2013

Wyhodowano burgera z komórek macierzystych krowy

Pierwszy w historii burger wyhodowany w laboratorium z komórek macierzystych krowy zostanie zaprezentowany w poniedziałek na konferencji w Londynie. Podczas transmitowanej na żywo konferencji mięso zostanie usmażone i zjedzone przez ochotników.

7 sierpnia 2013

Deszcz w proszku zmieni przyszłość rolnictwa?

Solid Rain - bo tak nazwano proszek - powoduje, że woda zmienia swoją konsystencję w galaretę. Substancja, która wywołuje ten efekt, absorbuje jej cząsteczki, nie pozwalając na parowanie jej do atmosfery. Dzięki temu rośliny mogą rosnąć nawet na pustyni.

22 lipca 2013

Kubański system kartek na żywność ma 50 lat

Pół wieku upłynęło od wprowadzenia na wyspie systemu sprzedaży podstawowych artykułów na kartki, ale zapowiedź jego stopniowej likwidacji w ramach liberalizacji gospodarki wcale nie budzi entuzjazmu wśród większości Kubańczyków.

20 lipca 2013

Jak wyprodukować biodeisel z bakterii

FAMMU/FAPA podała, że zespół naukowców z Uniwersytetu Exeter wspierany przez Shell oil rozwinęli metodę wytwarzania biodiesla z bakterii. Jakkolwiek metoda produkcji na skalę przemysłową jest poważnym wyzwaniem technologicznym, to diesel produkowany ...

20 lipca 2013

Naukowcy hodują pierwszego ,,laboratoryjnego hamburgera''

Profesor Mark Post z holenderskiego uniwersytetu w Maastricht ogłosił, że już w najbliższych tygodniach pokaże światu pierwsze, sztucznie stworzone mięso. Labolatoryjny twór ma między innymi powstrzymać rzeź zwierząt na fermach i ubojniach na całym ...

19 lipca 2013

Zapłacisz 10 tysięcy złotych za kilogram ziemniaków?

Są takie dania i smakołyki, które kosztują fortunę, choć wyglądają zwyczajnie i pospolicie. Zapłacilibyście 10 tys. złotych za kilogram ziemniaków? Są tacy, którzy płacą - czytamy na portalu interia.pl. Chyba każdemu marzy się życie w dostatku i ...

5 listopada 2012

Uwaga! Tak fałszują sery

Każdy to wie – nie ma pizzy, zapiekanki czy cheeseburgera bez żółtego sera. Nawet zwykła kanapka z szynką ma o niebo lepszy smak, gdy dołożymy ten pyszny żółty plasterek - pisze FAKT.pl . Ale uwaga! Nie wszystko co bierzemy za ser, jest nim w ...

3 listopada 2012
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę