W zależności od producenta kawa zbożowa dostępna jest w różnych wersjach – granulowana, rozpuszczalna, w saszetkach lub w formie sypkiej do parzenia przez sitko. Napój można też serwować na wiele sposobów: od najprostszego zalania kawy wrzątkiem, poprzez parzenie w kawiarce lub przygotowanie z niej latte, cappuccino lub kawy mrożonej. Dobrze smakuje także z odrobiną przypraw – imbirem, kardamonem, cynamonem, goździkami czy wanilią.
Osoby, które ze względów zdrowotnych nie mogą pić czarnej kawy, powinny zastąpić ją kawą zbożową. Dietetycy przekonują, że jest wiele sposobów na jej przyrządzenie, które pozwalają uzyskać równie smaczny i aromatyczny napój.
– Kawę zbożową przyrządza się tak samo jak zwykłą kawę, czyli wsypujemy do kubka jedną, dwie lub trzy łyżeczki i zalewamy gorącą wodą. Nie używamy żadnego cukru, bo jest niezdrowy. Możemy dodać mleko, najlepiej jakieś roślinne, kokosowe albo sojowe. Można dodać też miód, imbir, kardamon czy nawet bitą śmietanę – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Agata Ziemnicka-Łaska, dietetyczka, psycholożka.
Kawa zbożowa nie zawiera kofeiny, ale ma właściwości pobudzające ze względu na to, że duże ilości węglowodanów bardzo korzystnie wpływają na pracę mózgu. Napój dodatkowo przyspiesza przemianę materii oraz ułatwia trawienie. Jest więc polecany nie tylko osobom, które się odchudzają, mają problemy z żołądkiem czy nadciśnieniem, lecz także dzieciom, kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.
– Kawa zbożowa jest bardzo zdrowym, naturalnym produktem, który może się w naszym organizmie pojawiać nawet cztery razy dziennie, jeżeli ktoś lubi. Spokojnie może po nią sięgać cała rodzina – od trzylatka do stulatka, od dziadka do prawnuka – tłumaczy Agata Ziemnicka-Łaska.
Kawa zbożowa może być serwowana dzieciom na śniadanie, bo z powodzeniem zastępuje herbatę czy kakao.
– Dzieciaki lubią rano napić się czegoś ciepłego, zazwyczaj lubią też robić dokładnie to, co rodzice, a rodzice zazwyczaj piją kawę. To jest fajne, że można dzieciom zrobić coś bardzo zdrowego, podobnego do tego, co sami pijemy. Jak najbardziej ten poranek z kawą zbożową u dziecka pasuje – mówi Agata Ziemnicka-Łaska.
Kawa zbożowa może być również wykorzystywana do pieczenia ciast i przyrządzania deserów.
– Jeżeli ciasto zawiera w składzie kawę bądź smak kawy, to możemy ją dodać bądź możemy z niej zrobić np. taki kawowo-owocowy napój typu smoothie, które trochę urozmaici naszą dietę, doda składników mineralnych i będzie ciekawą przekąską – radzi Agata Ziemnicka-Łaska.
100 g kawy zbożowej to w zależności od gatunku oraz dodatków od 5 do 50 kalorii. Jest to więc napój szczególnie polecany osobom, które chcą utrzymać szczupłą sylwetkę.
Newseria Lifestyle