Jeśli w Twojej okolicy przepływa rzeka szczególnie bliska sercom mieszkańców, taka nad którą miały miejsce ważne wydarzenia historyczne lub uważana za jedną z...
Drony, inteligentne ciągniki, poradnictwo żywieniowe i konsultacje dietetyczne, pokazy psów rasowych, pokaz sokolniczy, kury ozdobne, owady, ryby, gady, pa...
Wiadomo już, co sprawia, że marchewka jest taka pomarańczowa. Międzynarodowy zespół naukowców - w tym badacze z Krakowa - odczytał DNA marchwi. To dopiero po...
Centrum Badań Biomedycznych (CBB) Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie otwiera swoje laboratoria dla zwiedzających. 12 maja br. w godzinach od...
W przypadku nagłego zatrzymania akcji serca (NZK) liczy się każda sekunda. Tylko szybko udzielona pomoc daje szanse na uratowanie życia. Z tej właśnie przyczyny...
Klub Gaja zaprasza placówki oświatowe oraz samorządy, firmy, instytucje a także lokalne grupy działania do udziału w konkursie Zaadoptuj rzekę. Pokażcie jak moż...
Nasz mózg podczas pracy wymaga odpowiedniego paliwa, na które składają się nie tylko tłuszcze, ale także proteiny, węglowodany oraz witaminy – szczególnie...
W dniu 28 kwietnia br. zostało opublikowane rozporządzenie nr 2016/656 wpisujące na unijną listę produktów o chronionych nazwach nowy produkt z Włoch-„Patata de...
Polacy pokochali cydr. Jego spożycie rośnie w tempie dwucyfrowym i szacuje się, że w tym roku sięgnie 15 mln litrów. W porównaniu do spożycia piwa to jednak...
Pod hasłem „Być dzieckiem w Kamerunie”, odbyło się spotkanie w kawiarni podróżniczej „Południk Zero”. Wydarzenie zainaugurowało Kampanię SOS Afryka, w której ...