Co łączy polskich i duńskich producentów trzody? Jedni i drudzy otrzymują zbyt niskie ceny. Ale na tym podobieństwa się kończą. Pierwsza i podstawowa różnica jest taka, że dla Duńczyków to tylko przejściowy kłopot, w naszym przypadku można już mówić ...
W Wielkopolskim Urzędzie Wojewódzkim w poniedziałek 28 stycznia spotkali się przedstawiciele producentów trzody chlewnej i zakłady mięsne. Spotkanie to było wynikiem ustaleń zapadłych w ubiegłą środę, kiedy to rolnicy protestowali przed Urzędem ...
Popyt na śrutę rzepakową jest, tylko towaru jak na lekarstwo, a ceny w porównaniu z początkiem stycznia wzrosły nawet o 80 złotych za tonę. Zakłady tłuszczowe w ogóle jej nie sprzedają, do kupienia jest najwyżej w obrocie wtórnym. Maklerzy ...
W dniach 24 i 25 stycznia 2008 r. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa podpisała z ośmioma zakładami przetwórczymi i jedną spalarnią zwłok padłych zwierząt umowy dotyczące finansowania lub dofinansowania ponoszonych przez producenta ...
Bez rezultatów zakończyło się spotkanie wojewody wielkopolskiego z producentami trzody chlewnej oraz z reprezentantami ubojni i zakładów mięsnych. Strony umówiły się na kontynuację rozmów w przyszłym miesiącu. Rolnikom nie udało się w trakcie ...
Utrzymująca się od dłuższego czasu nieopłacalność produkcji trzody chlewnej wpływa na pogarszającą się sytuację ekonomiczną naszych gospodarstw. Podjęte w ostatnich dniach działania Komitetu Protestacyjnego, oparte są o postulaty zgłaszane do Rządu ...
Rolnicy zaczęli przetrzymywać zwierzęta, przetwórcy podnosić ceny. W Wielkopolsce gdzie i produkcja i protesty są największe stawki wzrosły już w zeszłym tygodniu, ale na razie minimalnie od 10 do 20 groszy za kilogram. Na więcej nie pozwoli ...
Strategiczne rezerwy mięsa są zbyt duże i zbyt drogie – twierdzą eksperci Centrum Adama Smitha. Szacunki mówią o corocznym marnotrawieniu nawet 100 milionów złotych. W sprawie rezerw państwowych wszystko jest tajne – nie wiadomo ile ich ...
Komisja Cenowa w składzie Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "POLSUS", Związek Polskie Mięso, Krajowa Rada Izb Rolniczych i Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP na podstawie informacji zebranych od 12 wiodących Zakładów ...
Z prasy i wszystkich programów poświęconych rolnictwu dowiadujemy się o niekorzystnej sytuacji rolników zajmujących się produkcją trzody chlewnej. Uzyskanie jak najlepszych wyników produkcji jest ciągłą troską producenta. Dobrze wiem że ma na to ...