Rolnicy zaczęli przetrzymywać zwierzęta, przetwórcy podnosić ceny. W Wielkopolsce gdzie i produkcja i protesty są największe stawki wzrosły już w zeszłym tygodniu, ale na razie minimalnie od 10 do 20 groszy za kilogram. Na więcej nie pozwoli konkurencja. Bo gdy ceny u nas rosną od razu uaktywnia się import mięsa chociażby z Danii.
W punktach skupu obowiązująca dziś cena żywca to najczęściej 3 złote za kilogram.
Rolnicy wstrzymują się ze sprzedażą, to widać po coraz wyższej wadze zwierząt, ale nawet tak mała podaż jest zupełnie wystarczająca pod minimalne potrzeby handlu – komentują przetwórcy.
Tymczasem w urzędzie wojewódzkim w Poznaniu o 11 rozpoczęły się rozmowy delegacji rolników z przedstawicielami największych zakładów mięsnych Wielkopolski i urzędu wojewódzkiego. Od kilkunastu minut trwa także pikieta kilkuset hodowców. Średnia cena klasy R znów zbliża się do 4 złotych. Najlepsza klasa S powoli forsuje granicę 4 i pół złotego.
tuczniki wg wbc zł/kg
ceny skupu netto
S 4,28 – 4,70
E 4,10 – 4,50
U 3,90 – 4,30
R 3,70 – 4,10
O 3,10 – 3,80
P 2,46 – 3,50
Zainteresowanie prosiętami na targowiskach bardzo małe. Tam gdzie sprzedających dużo, ceny w dół, na przykład na Mazowszu.
prosięta zł/parę
targowiska
woj. lubelskie 70 – 160
woj. podlaskie 80 – 250
woj. mazowieckie 90 - 190
woj. pomorskie 120 – 200
woj. świętokrzyskie 140 – 180
woj. małopolskie 180 – 220