Jak wiadomo Anglicy słyną z nietypowych pomysłów, ale ten przeszedł oczekiwania nawet największych optymistów. Na piętnastu hektarach – czyli takiej powierzchni jaką zajmuje rynek
Większość zakładów kupiła już tyle ile chciała, teraz ogranicza skup, a do produkcji wykorzystuje zapasy. Tylko na marchew i buraki wciąż jest popyt. Na ożywienie handlu detalicznego szansa
Amerykańscy naukowcy otrzymali nową odmianę modyfikowanej genetycznie soi. Zmodyfikowana soja nie wytwarza białka P-34 wywołującego reakcje alergiczne u 6-8% dzieci i 1-2% dorosłych. Białko
Grupa 80-ciu ciężarówek zakończyła blokadę placu skupowego w Cukrowni Krasnystaw. Kierowcy porozumieli się z przedstawicielami cukrowni Krasnystaw i Rejowiec, że te wywiążą się z zaległości
W dniu 16 listopada 2002 została otwarta Stacja Kompletacji i Pakowania Owoców i Warzyw. Stacja mieści się na terenie Dolnośląskiego Centrum Hurtu Rolno-Spożywczego przy ulicy Karmelkowej
Miód powstrzymuje rozwój bakterii, w tym szczepów odpornych na działanie niektórych antybiotyków. O najnowszych badaniach mikrobiologów z Wielkiej Brytanii informuje serwis "Nature".
Wielu rolników właśnie teraz chciałoby pozbyć się zapasów. Do handlu trafia zboże przechowywane przez producentów, którzy w swoich magazynach mogli pomieścić minimum 300 ton. Od listopada
Wczoraj w Dolnośląskim Urzędzie Wojewódzkim odbyło się spotkanie, które miało na celu podsumowanie i omówienie przebiegu kampanii buraczanej, problemów występujących w skupie buraków
Według statystyk towaru na rynku jest mniej niż przed rokiem, a apetyty eksportowe rosną. Naszymi mrożonkami coraz bardziej interesuje się Unia Europejska. Ale przetwórnie nie muszą obawiać
Cukrownie Szamotuły i Mełno zostaną zamknięte z końcem tego roku. Taką decyzję podjął ich właściciel – niemiecka firma Nord Zucker. W Szamotułach i Mełnie pracuje ponad 300 pracowników.