Produkcja rolna z użyciem środków pochodzących z przemysłowej syntezy chemicznej prowadzi do skażenia gleby i wody. Na skutek tego w żywności znajdujemy szereg...
4 maja 2021 r. intergrupa Parlamentu Europejskiego do spraw zmian klimatu, bioróżnorodności i zrównoważonego rozwoju zorganizowała webinar w celu omówienia...
Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych wystąpił do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o utworzenie bazy środków do produkcji rolnej, w której podczas zakupu, na...
Pszczoła miodna oraz inne owady zapylające są niezwykle ważną częścią ekosystemu oraz jednym z ważniejszych czynników plonotwórczych w produkcji roś...
Nadeszła wiosna. Rozpoczął się okres siewów kukurydzy. To ostatni moment na wybór technologii nawożenia. Na rynku dostępnych jest wiele produktów, na zakup...
W ostatnich latach zauważalny jest spadek zawartości witamin i minerałów w warzywach i owocach. Powoduje to powstawanie w naszej diecie niedoborów podstawowych ...
Badania nad biologią ćmy bukszpanowej w Terenowej Stacji Doświadczalnej IOR – PIB w Rzeszowie.
Na niektórych plantacjach pszenica ozima wchodzi już w fazę wegetacji, gdy powinna być przeprowadzona regulacja pokroju. Jednak oprócz etapu rozwoju roślin rol...
Podstawowe czynniki sprzyjające rozwojowi uprawy kukurydzy to stosunkowo szybki postęp odmianowy, ulepszenia technologii uprawy oraz wszechstronność jej...
Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa mając na uwadze wiosenną intensyfikację prac polowych przypomina o warunkach bezpiecznego stosowania środków...