Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Azotany i azotyny w produkcji rolnej – realne zagrożenie

14 maja 2021
Azotany i azotyny w produkcji rolnej – realne zagrożenie
Newseria Innowacje

Produkcja rolna z użyciem środków pochodzących z przemysłowej syntezy chemicznej prowadzi do skażenia gleby i wody. Na skutek tego w żywności znajdujemy szereg zanieczyszczeń, między innymi azotany i azotyny. Rolnictwo ekologiczne ma zapobiegać dalszemu niszczeniu zasobów przyrody, a produkty żywnościowe wytwarzane w gospodarstwach ekologicznych mają być pozbawione substancji szkodliwych dla zdrowia człowieka.

 

Ekologiczne rolnictwo a rzeczywistość

Produkty wytwarzane w gospodarstwach ekologicznych powinny być bardziej wartościowe i zawierać znikomą ilość zanieczyszczeń. Azotany i azotyny w racjach pokarmowych pochodzą głównie z pożywienia roślinnego oraz z wody pitnej. Dla przykładu warzywa liściaste mogą być dużym źródłem azotanów w ilości nawet 1000 mg/kg. Azotany pojawiają się na terenach rolniczych cechujących się dużą gęstością pól uprawnych. Ich nadmiar wywołany jest powszechnym stosowaniem chemii w rolnictwie.

 

Należy natomiast pamiętać, że azotany i azotyny sodu oraz potasu (E249-E252) są dozwolone do stosowania jako dodatki do żywności w Unii Europejskiej w produktach mięsnych, rybnych i serach. Celem jest zahamowanie wzrostu mikroflory niepożądanej, a zwłaszcza bakterii Clostridium botulinum. To ona odpowiedzialna jest za wytwarzanie toksyny zwanej jadem kiełbasianym.

 

Należy wziąć pod uwagę fakt, że dzienne spożycie azotynów nie powinno przekraczać 0,1 mg/kg. Dopuszczalne dzienne spożycie azotanów wynosi 5 mg/kg, bo już 1 g azotynu potasu E249 powoduje zatrucie organizmu, przy 4 g podajemy dawkę śmiertelną dla dorosłego człowieka.

 

Szkodliwe dla zdrowia

 

Spożywane wraz z wodą pitną, warzywami, owocami oraz mięsem azotany odkładają się w organizmie. Przekształcają się one w nim w azotyny - substancje o ponad sześciokrotnie bardziej szkodliwym działaniu. Ich nadmiar skutkować może poważnym uszkodzeniem barwnika hemoglobiny, powodującego w konsekwencji stan niedotlenienia krwi.

 

Największe zagrożenie dla ludzkiego zdrowia stanowi grupa nitrozamin będących produktem pochodnym azotanów i azotynów powstających przede wszystkim w procesie podgrzewania żywności lub wody zawierającej znaczne ilości azotu.

 

Liczne badania potwierdzają, że substancje te mają silne właściwości kancerogenne i zwiększają ryzyko rozwoju nowotworu żołądka. Natomiast objawy zatrucia widoczne są już po 30 minutach – przejawiają się m.in. ostrym bólem brzucha, zawrotami głowy, zaczerwienieniem twarzy, dusznościami, spadkiem ciśnienia krwi, aż do wystąpienia zapaści. Należy pamiętać, że najbardziej narażone na przedawkowanie tych związków są dzieci oraz niemowlęta, ponieważ to właśnie ich hemoglobina jest najbardziej wrażliwa.

 

Sposoby na unikanie szkodliwych substancji

Sposobem na unikanie przedostawania się do organizmów ludzkich nadmiernej ilości szkodliwych substancji w żywności jest stosowanie w produkcji rolnej naturalnych minerałów. Minerały skalne są więc przyszłością rolnictwa.

 

To sama natura podaje nam rozwiązanie problemu zdegradowanych gleb uprawnych i zapobiegania produkcji na nich coraz to słabszej jakościowo żywności. Rozwiązaniem jest stosowanie naturalnych, mineralnych makro składników, mikro składników i pierwiastków śladowych, których tak bardzo brakuje w żywności na naszych stołach. Właśnie minerały, które spożyjemy będą budowały odporność naszego organizmu na wszelkiego rodzaju zagrożenia spowodowane zanieczyszczeniem środowiska i wody, która przecież stanowi 60% masy naszego ciała. I co ważne to właśnie minerały, makro składniki i mikro składniki oraz bardzo istotne w diecie pierwiastki śladowe stanowią o sile odporności populacji ludzkiej na bakterie i wirusy.

 

Za sprawą wieloletnich badań w państwowych instytutach naukowych oraz doświadczeń polowych powstał zawierający w swoim składzie kompozycje 23 makro składników i mikro składników oraz pierwiastków śladowych łatwo przyswajalnych przez rośliny w formie tlenkowej Eco-Plon Volcanic Minerals. Dopuszczony przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi do stosowania w rolnictwie ekologicznym oraz umieszczony na liście nawozów zakwalifikowanych do stosowania w rolnictwie ekologicznym pod numerem NE/370/2017 przez Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy IUNG.

Stosowanie tego ekologicznego, w pełni naturalnego środka nie zanieczyszcza środowiska naturalnego, dba o czystość wód gruntowych i daje gwarancję zdrowej żywności. Minerały znajdujące się w kompozycji stymulują rozwój bakterii Azotobacter odpowiedzialnych za dostarczenie roślinom naturalnego azotu z powietrza atmosferycznego. Gwarantuje to znaczne obniżenie stosowania w uprawach nawozów azotowych. Jednocześnie minerały te przedostają się do żywności, która odzyskuje w ten sposób utracone przez lata masowej, komercyjnej produkcji składniki odżywcze, smak, wigor i właściwe wybarwienie – mówi Genowefa Laskowska, wynalazca Eco-Plon Volcanic Minerals.

Produkt ten nie jest wypłukiwany z wodami deszczowymi do wód gruntowych, pozostając w glebie wraz z upływem czasu zwiększa w niej warstwę próchnicy. Właściwie dobrane kompozycje minerałów tworzą sprzyjające warunki dla rozwoju mikroorganizmów w glebie. Uaktywniają bakterie z grupy Azotobacter do ich namnażania, rozwoju i pobierania azotu z powietrza, dzięki regulacji pH gleby i jej napowietrzeniu. Bakterie te są zdolne do przyswajania azotu cząsteczkowego N2 występującego w atmosferze za pomocą enzymu – nitrogenazy.   

 

Kolejnym innowacyjnym działaniem właściwie dobranej kompozycji minerałów jest proces remediacji wód. Minerały wyrównują pH wody w stawach i jeziorach. Dzięki posiadaniu ładunków ujemnych neutralizują wirusy, bakterie oraz metale ciężkie. Po zastosowaniu właściwej ich kompozycji obserwujemy częściową lub całkowitą neutralizację azotynów i azotanów (w przypadku, gdy świadomie będziemy ograniczać stosowanie chemii w rolnictwie poprzez zastępowanie jej minerałami pochodzenia skalnego i nawozami ekologicznymi) – dodaje Genowefa Laskowska.   

Spółka AINEG – POL z siedzibą w Tychach wprowadza na rynek polski i rynki zagraniczne Eco–Plon Volcanic Minerals w postaci pylistej i granulatu. Sukcesywnie będzie wprowadzała nowe kompozycje mineralne ekologicznych nawozów, rozszerzając asortyment i dostępność produktów. Możliwe jest zakupienie produktu między innymi na stronie internetowej producenta: https://eco-plon.shop/.

 

 

Newseria Innowacje


POWIĄZANE

Rada Europy przyjmuje ulepszone przepisy o ochronie przed agrofagami roślin Rada...

Główny Inspektor Sanitarny dr n. med. Paweł Grzesiowski przekazał 18.11.2024 pod...

Kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 są niezbędne dla naszego zdrowia, a ich supleme...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę