Od soboty zniesiony został zakaz importu zwierząt i produktów zwierzęcych z terenu Wielkiej Brytanii. Tak zdecydowali unijni eksperci weterynaryjni. Ryzyko rozprzestrzenienia się pryszczycy z wykrytych tam niedawno ognisk jest już praktycznie zerowe.
Gwałtowna korekta na rynku mięsa. Bardzo wyraźne obniżki dotknęły półtusze wieprzowe. Jeszcze kilka dni temu chłodzone w klasie E kosztowały nawet 6,5 złotego za kilogram. Dziś nikt nie zapłaci więcej jak 5 złotych 90 groszy.
Obniżki na rynku mięsa są nieuchronne i nadchodzą wielkimi krokami. Chłodzone półtusze wieprzowe w klasie E kosztują dziś 6 złotych 40 groszy – 6,5 złotego za kilogram i drożej nie będzie, bo rynek nie zaakceptuje wyższych cen – ...
Na rynku wołowiny spore zamieszanie. Jeszcze w czerwcu mięso wołowe sprzedawało się dobrze, ale nie rewelacyjnie. Od dwóch tygodni nie nadążamy z dostarczaniem towaru – mówią maklerzy.
Zakłady Mięsne w Dębicy – których upadłość sąd ogłosił ponad rok temu – będą miały nowego właściciela – firmę PROFI z Wielkopolski. Wszystkie formalności mają zostać załatwione w ciągu 3 miesięcy.
"Nawet Europa nie trawi polskiego mięsa" - wybijają w tytule czwartkowe "Izwiestija", komentując raport Komisji Europejskiej z kontroli w zakładach mięsnych i mleczarskich w Polsce.
Do Polski trafia góra mięsa z importu. Nasze firmy tracą na tym ponad 1,5 mld zł rocznie. Znalazły więc winnego i remedium. Sektor mięsny w Polsce wcale nie jest tak konkurencyjny jak się powszechnie uważa. Świadczą o tym dane o rosnącym imporcie i ...
Po 2 tygodniach zdecydowanych obniżek na rynku mięsa znowu drożej, głownie za sprawą braku żywca wieprzowego. To, podobnie jak w poprzednich okresach, spowoduje uruchomienie dużego importu po konkurencyjnych cenach-ocenia Adam Wierzbowski z ...
Poszukiwanie odbiorców – zamiast towarów – tak w tej chwili wygląda rynek mięsa. Maklerzy giełd towarowych są zgodni – jeśli już dochodzi do transakcji, to tylko wtedy, gdy ceny są wyjątkowo atrakcyjne. Ale sprzedaje, tylko ten kto musi.
Na rynku mięsa absolutny marazm. Handel wieprzowiną właściwie nie istnieje. Karkówka wróciła do starych poziomów cenowych. Bez problemu można kupić dużą partię tego mięsa, nawet 20 ton, ale z importu.