Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Mięso

11 lipca 2007
Na rynku mięsa absolutny marazm. Handel wieprzowiną właściwie nie istnieje. Karkówka wróciła do starych poziomów cenowych. Bez problemu można kupić dużą partię tego mięsa, nawet 20 ton, ale z importu.

Na przykład karkówka bez kości sprowadzana z Belgii kosztuje około 11 złotych 70 groszy. Krajowe oferty przekraczają 12 złotych. Ale chętnych niewielu. Nie bez znaczenia jest też pogoda, która utrudnia sezon grillowy. Spadły ceny półtusz wieprzowych. Kilogram chłodzonych pełnych w klasie E można już kupić poniżej 6 złotych. Jednak i tu o klientów trudno.

Tymczasem jeszcze trzy tygodnie temu, gdy ceny pięły się w górę, sporo klientów kupowało nawet niechciane dotąd mrożone półtusze wieprzowe z Agencji Rezerw Materiałowych. Mimo, że termin ich przydatności do spożycia upływa z końcem sierpnia. Ale teraz nikt już o nie nie pyta.

CENY TRANSAKCYJNE

Filety z piersi        zł/kg
Kura rosołowa   10,50
Kurczak      13,50 – 14,00
Indyk        16,50 – 16,80

Jedyne co jest w tej chwili poszukiwane to wszelkie filety z piersi. Ceny ostro poszły w górę, a i tak trudno jest znaleźć odpowiednią ilość towaru – komentują maklerzy z giełdy Agrohandel w Łodzi.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę