Według prognoz USDA, produkcja pomarańczy we Włoszech w sezonie 2015/16 (listopad/październik) wzrośnie znacznie –o 43% do 1,95 mln ton, dzięki bardzo dobrym warunkom pogodowym. Poza tym, wprowadzenie nowych odmian i sadzonek o wysokiej jakości, odpornych na wirus tristeza cytrusowych (CTV), umożliwia rozszerzenie kalendarza produkcyjnego.
Prognozuje się bardzo dobrą jakość zbiorów. W poprzednim sezonie 2014/15 poziom produkcji obniżył się niemal o jedną czwartą z uwagi na suszę oraz zakażenie plantacji pomarańczy wirusem CTV na ok. 32 tys. ha w prowincjach Katania i Syrakuzy na Sycylii. Kalabria i Sycylia są regionami o największej produkcji pomarańczy we Włoszech. Najbardziej rozpowszechnione odmiany pomarańczy uprawianew tym kraju to czerwone Tarocco, Moro i Sanguinello oraz pomarańczowe Naveline i Valencia.
Włochy importują pomarańcze głównie z Hiszpanii, a eksportują przeważnie do Niemiec, Szwajcarii, Austrii i Francji. W poprzednim sezonie 2014/15 sprowadzono aż o 41% więcej pomarańczy niż rok wcześniej ze względu na spadek produkcji. W bieżącym sezonie przywóz obniży się o jedną trzecią wraz ze wzrostem zbiorów.
W sezonie 2015/16 włoska produkcja mandarynek wyniesie ok. 760 tys. ton i będzie o 12% niższa od ubiegłorocznej ze względu na dotkliwe burze, które nawiedziły Sycylię (główny region produkcji) w maju, czerwcu i sierpniu 2015 r. Spadnie również znacząco eksport i spożycie tych owoców. Największymi odbiorcami włoskich mandarynek są Polska i Rumunia.
FAMMU/FAPA na podst. FAS/USDA