Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Jesienne nawożenie sadów posypowo

W tym roku straty wielu składników pokarmowych z gleby były wysokie, a spowodowane głównie przebiegiem pogody. Dotyczy to przede wszystkim azotu, ale także potasu i fosforu, które zostały wypłukane przez topniejące śniegi, a później – wiosną i ...

3 grudnia 2015

Właściwe przygotowanie warzyw do przechowywania

Warzywa źle znoszą kiepską jakość, zarówno na polu, jak i w okresie przechowywania. Jedną z kluczowych ról jaką odgrywa odpowiednia jakość podczas zbiorów to kwestia zdolności plonu do długotrwałego magazynowania. Wysoka jakość warzyw na polu, to ...

3 grudnia 2015

Przygotowanie drzew do zimy

Czas pomiędzy zbiorem owoców a nastaniem mrozów nie jest dla drzew w sadzie okresem odpoczynku – oprócz tworzenia się nowych pąków kwiatowych (do samego kwitnienia będzie zachodził proces różnicowania) wykorzystywany jest na przygotowanie do ...

3 grudnia 2015

Dokarmianie dolistne - ważny element w uprawie cebuli

Uprawa cebuli w Polsce wynosi około 25 tys. ha. Jest to druga pod względem powierzchni uprawa warzywnicza w Polsce (po kapuście, przed marchwią). Produkcja cebuli skoncentrowana jest w centralnej części naszego kraju. Najwięcej uprawia się jej w ...

3 grudnia 2015

,,Kapuściany'' dobry start

Kapusta głowiasta uprawiana jest na powierzchni około 25 tys. ha. Jej produkcja zajmuje największy areał wśród uprawianych gatunków warzyw w naszym kraju. Przyczyną wzrostu zainteresowania uprawą kapusty jest rosnący volumen wywozu. Kupnem polskiej ...

3 grudnia 2015

Dokarmianie roślin sadowniczych po kwitnieniu

Pozwoliłem sobie kiedyś na wydzielenie trzech faz wpływających na jakość owoców i wielkość plonów, gdzie faza pierwsza to budowa potencjału polegająca na wytworzeniu dobrych pąków kwiatowych (trwa od końca czerwca poprzedniego roku aż do kwitnienia w ...

3 grudnia 2015

Wpływ kompleksów biostymulujących na wielkość i jakość plonu jabłoni

Wiele czynników środowiskowych wpływa negatywnie na wzrost i rozwój roślin oraz końcowe wyniki wydajności upraw. Brak równowagi składników odżywczych, ekstremalne temperatury, susza oraz zasolenie są podstawowymi czynnikami ograniczającymi wydajność ...

3 grudnia 2015

Przełomowy system wspierający transport wapnia w roślinie

Wapń jest jednym z podstawowych składników pokarmowych dla roślin. Pełni rolę strukturalną – wchodzi w skład błon i ścian komórkowych, a także działa jak wtórny przekaźnik informacji – uczestniczy w mechanizmach transweru sygnałów ze ...

3 grudnia 2015

Wielkopąkowiec porzeczkowy i roztocz truskawkowiec - już wkrótce pod kontrolą

Wielkopąkowiec porzeczkowy Występuje powszechnie i jest obecnie najgroźniejszym szkodnikiem porzeczki czarnej. Dorosły roztocz to maleńki szpeciel, około 0,15–0,21 mm długości (samica nieco większa od samca), barwy białej, z 2 parami odnóży na ...

3 grudnia 2015

Wpływ aktywatorów na rozwój zawiązków owoców

Dlaczego tak ważne jest optymalne odżywienie młodych zawiązków? Należy pamiętać, że najbardziej intensywne podziały komórkowe następują w ciągu kilku tygodni po zawiązaniu owoców np. jabłka osiągają 50% swojej ostatecznej wielkości już po około ...

3 grudnia 2015
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę