W tym roku straty wielu składników pokarmowych z gleby były wysokie, a spowodowane głównie przebiegiem pogody. Dotyczy to przede wszystkim azotu, ale także potasu i fosforu, które zostały wypłukane przez topniejące śniegi, a później – wiosną i ...
Warzywa źle znoszą kiepską jakość, zarówno na polu, jak i w okresie przechowywania. Jedną z kluczowych ról jaką odgrywa odpowiednia jakość podczas zbiorów to kwestia zdolności plonu do długotrwałego magazynowania. Wysoka jakość warzyw na polu, to ...
Czas pomiędzy zbiorem owoców a nastaniem mrozów nie jest dla drzew w sadzie okresem odpoczynku – oprócz tworzenia się nowych pąków kwiatowych (do samego kwitnienia będzie zachodził proces różnicowania) wykorzystywany jest na przygotowanie do ...
Uprawa cebuli w Polsce wynosi około 25 tys. ha. Jest to druga pod względem powierzchni uprawa warzywnicza w Polsce (po kapuście, przed marchwią). Produkcja cebuli skoncentrowana jest w centralnej części naszego kraju. Najwięcej uprawia się jej w ...
Kapusta głowiasta uprawiana jest na powierzchni około 25 tys. ha. Jej produkcja zajmuje największy areał wśród uprawianych gatunków warzyw w naszym kraju. Przyczyną wzrostu zainteresowania uprawą kapusty jest rosnący volumen wywozu. Kupnem polskiej ...
Pozwoliłem sobie kiedyś na wydzielenie trzech faz wpływających na jakość owoców i wielkość plonów, gdzie faza pierwsza to budowa potencjału polegająca na wytworzeniu dobrych pąków kwiatowych (trwa od końca czerwca poprzedniego roku aż do kwitnienia w ...
Wiele czynników środowiskowych wpływa negatywnie na wzrost i rozwój roślin oraz końcowe wyniki wydajności upraw. Brak równowagi składników odżywczych, ekstremalne temperatury, susza oraz zasolenie są podstawowymi czynnikami ograniczającymi wydajność ...
Wapń jest jednym z podstawowych składników pokarmowych dla roślin. Pełni rolę strukturalną – wchodzi w skład błon i ścian komórkowych, a także działa jak wtórny przekaźnik informacji – uczestniczy w mechanizmach transweru sygnałów ze ...
Wielkopąkowiec porzeczkowy Występuje powszechnie i jest obecnie najgroźniejszym szkodnikiem porzeczki czarnej. Dorosły roztocz to maleńki szpeciel, około 0,15–0,21 mm długości (samica nieco większa od samca), barwy białej, z 2 parami odnóży na ...
Dlaczego tak ważne jest optymalne odżywienie młodych zawiązków? Należy pamiętać, że najbardziej intensywne podziały komórkowe następują w ciągu kilku tygodni po zawiązaniu owoców np. jabłka osiągają 50% swojej ostatecznej wielkości już po około ...