Od 1 marca 2021 roku zacznie obowiązywać wymóg strony indyjskiej, który dotyczy posiadania zaświadczenia o braku GMO w wybranych produktach spożywczych...
Dietetycy zalecają obecnie, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Jedynie 13% Polaków spełniło ten warunek na przełomie stycznia i...
TSW to wystawa, która każdego roku przyciąga ponad 16 tys. odwiedzających. Na powierzchni 23 tys. m² swoją ofertę prezentuje ponad 400 wystawców z kraju i...
W ramach kampanii „Moc Polskich Warzyw” zachęcającej, miedzy innymi, do prowadzenia zdrowego trybu życia i zbilansowanej diety opartej na krajowych...
Wzrost świadomości i wiedzy konsumentów oraz stale rosnąca konkurencja na rynku stawiają przed producentami produktów owocowo-warzywnych duże wyzwania. Jak...
Zmiany klimatyczne to ogromne zagrożenie dla przyszłości żywności. Jej produkcja jest jednym z głównych źródeł emisji gazów cieplarnianych. Z tego względu...
Polski klimat, choć umiarkowany, nie ułatwia uprawy ciepłolubnych warzyw, owoców czy ziół, ani bardziej egzotycznych, ozdobnych gatunków roślin. Okres wegetacji...
W dniu 14 stycznia 2021 r. Zarząd KRIR, na wniosek Pomorskiej Izby Rolniczej, wystąpił do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie trudnej sytuacji, w jakiej ...
Aż 50% pracujących Polaków nie je codziennie owoców, 40% warzyw. Tak wynika z badania firmy Dailyfruits, która sprawdziła na próbie 1055 respondentów, jakie...
Producent przypraw, koncentratów spożywczych, suszy warzyw i owoców z Wierzchosławic ogłosił skup płodów rolnych na zasadzie kontraktacji.