MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Nowe badania dowodzą, że jedzenie jaj redukuje ryzyko udaru

8 listopada 2016
Nowe badania dowodzą, że jedzenie jaj redukuje ryzyko udaru

Naukowcy dowiedli, że jedzenie jednego jaja dziennie redukuje o 12 procent ryzyko wystąpienia udaru. Badania opublikowano w Journal of the American College of Nutrition.

Nowe wyniki badań są pochodną analiz jakie przeprowadzono na 308 tysiącach przypadków. Informacje zbierano przez 33 lata, między rokiem 1982 a 2015. Przypuszcza się, że zmniejszenie ryzyka udaru związane z jedzeniem jaj wynika z zawartości w jajach antyoksydantów oraz dobrej jakości białek występujących w jajach, które zmniejszają ciśnienie krwi.

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz


POWIĄZANE

Ruszyła kampania promująca narzędzia cyfrowe w rolnictwie, której celem jest zwr...

Czy kolejne nowoczesne gospodarstwo zostanie zlikwidowane decyzją urzędników pod...

Kończący się rok 2024 będzie rekordowy dla producentów żywca kurcząt rzeźnych – ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę