W dniu 7 lutego 2016 roku średnia ważona cena masła w unii Europejskiej wynosiła 2,76 EUR/kg i była o 3,25% niższa niż przed miesiącem. W lutym unijne ceny masła znajdują się znacznie poniżej poziomu z analogicznego okresu 2015 roku, na początku miesiąca zniżka ta wynosiła 9,4%.
W analizowanym okresie nieco niższe niż średnio w UE były ceny masła w Polsce, która jest czwartym krajem we Wspólnocie pod względem wielkości produkcji tego przetworu mlecznego (za Niemcami, Francją i Irlandią).
W dniu 7 lutego 2016 roku jego ceny spadły do poziomu 2,6 EUR/kg, a więc były o 7,47% niższe niż przed miesiącem (w ujęciu PLN odnotowano 5,75% zniżkę w skali miesięcznej do 11,47 PLN/kg). Stawki te były o 5,5% wyższe od ceny interwencyjnej i o 5,8% niższe od średniej ważonej dla całej UE. Tłuszcz mleczny z Polski staje się więc znów konkurencyjny.
Na rynku głównego odbiorcy masła z Polski, jakim są Niemcy, ceny tłuszczu mlecznego w lutym utrzymują się na poziomie nieco wyższym niż w Polsce. Na rynku największego unijnego producenta ceny masła w dniu 7 lutego 2016 r. osiągnęły poziom 2,7 EUR/kg, czyli były o 5,92% niższe niż przed miesiącem.
W przypadku innego potentata–Holandii, również zaobserwowano spadek w skali miesięcznej. Tu dnia 7 lutego 2016 r. średnia cena masła wynosiła 2,61 EUR/kg i była na pułapie o 3,69% niższym niż przed miesiącem. W przypadku Niemiec, ceny masła w drugim miesiącu 2016 r. są niemal 17% niższe niż przed rokiem, w Holandii natomiast o 19%.
Pomimo zniżek, jakie notowane były w ostatnich tygodniach, w przypadku cen masła w USA, obecnie przeciętna cena tony masła z Unii jest na znacznie niższym poziomie niż u jednego z największych konkurentów Wspólnoty (o 34,3%), ma to związek m.in. z silnym kursem dolara w stosunku do euro.
Na nieco niższym niż w UE poziomie utrzymują się natomiast ceny masła eksportowanego z państw Oceanii (Nowej Zelandii i Australii), w przeliczeniu 2,71 EUR/kg.
komentarz własny AB FAMMU/FAPA na podstawie danych MR, AMI ZMB, DairyCo