Jeśli mowa o aromatycznych, pełnych smaku winach, to nie sposób nie wspomnieć o prawdziwej perle winiarstwa, czyli winie Gewurztraminer. Trunek ten zachwyca bogatym i złożonym bukietem, który jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Sprawdź, co czyni to wino tak wyjątkowym i w towarzystwie jakich potraw czuje się najlepiej
Dość długa i trudna w wymowie nazwa tego trunku odzwierciedla jego złożoną historię i pochodzenie. Pierwszy człon "gewürz" pochodzi z języka niemieckiego i oznacza korzenie, co ma związek z głęboko korzennym aromatem tego wina. Natomiast "traminer" jest nazwą odmiany winorośli kojarzonej głównie z francuską Alzacją. Z tego powodu też wino Gewurztraminer jest nazywane także korzennym traminerem.
Niezwykła nazwa tego wina pasuje także do jego niezwykłego aromatu. A ten jest naprawdę bogaty. Doświadczony smakosz wyczuje tu między innymi nuty korzenne (należą do nich imbir, gałka muszkatołowa, cynamon i goździki), różane, miodowe, a także aromaty owoców cytrusowych (takich jak liczi lub pomarańcza) oraz kwiatowych (w tym bergamotki, geranium, jaśminu i pelargonii).
Bogactwo smaków opisywanego wina sprawia także, że jest ono niezastąpionym towarzyszem podczas różnego rodzaju posiłków. Gewurztraminer doskonale odnajdzie się w towarzystwie między innymi:
Zarówno tych pleśniowych, jak i owczych oraz kozich.
Z racji swoich korzennych nut, wino to pasuje do potraw kuchni wietnamskiej, indyjskiej, chińskiej i japońskiej.
Pochodzenie zobowiązuje, dlatego też dania z rodzimego regionu także doskonale czują się w towarzystwie Gewurztraminera.
Jednak to nie jedyne potrawy, z którymi to korzenne wino doskonale smakuje. Warto parować ten trunek także z owocami morza, rybami, tofu oraz daniami z drobiu.
Nasze wino najlepiej czuje się w tradycyjnych kieliszkach do białego wina lekko zwężających się ku górze. Pozwala to uniknąć rozproszenia aromatów, które w przypadku Gewurztraminera są jego niekwestionowanym znakiem rozpoznawczym. Jeśli chodzi o temperaturę, to warto dobrać ją do pożądanego efektu, i rodzaju wina, które chcemy podkreślić. Niższa temperatura podbije kwasowość i mineralność trunku, zaś wyższa uwolni słodycz i korzenny aromat zamknięte w butelce.
Wino to stanowi także doskonałą bazę do różnego rodzaju koktajli. Jeśli więc lubisz nieoczywiste smaki, którymi możesz zaskoczyć gości, to przygotowaliśmy kilka wartych uwagi propozycji.
W tym wyjątkowo aromatycznym połączeniu nuty kwiatowe i cytrusowe doskonale się dopełniają. Ten kwiatowy, delikatnie słodki duet przypadnie do gustu amatorom orzeźwiających trunków i będzie gwiazdą każdego spotkania towarzyskiego
Składniki:
Sposób przygotowania:
Musujący klasyk w orientalnym wydaniu. Ten drink łączy w sobie intrygująco korzenne smaki z orzeźwiającą lekkością bąbelków. Idealny na długie letnie wieczory.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ta propozycja jest niezastąpiona podczas upalnych letnich dni. Cytrusowe smaki w połączeniu z przyjemnie gazowaną wodą zapewniają soczyście smakowitą falę orzeźwienia.
Sposób przygotowania:
Jak widzisz nasz winny bohater naprawdę wart jest poznania i posmakowania. To wino, które swoimi korzennymi, owocowymi i kwiatowymi nutami opowiada odurzającą historię, obok której po prostu nie da się przejść obojętnie. Jego intensywny, głęboki smak może w pierwszej chwili onieśmielać, jednak zapewniamy, że warto dać mu szansę i pozwolić się oczarować tym niesamowitym aromatom.
oprac, e'red, ppr.pl