Produkcja biopaliw w Unii Europejskiej wzrosła w ubiegłym roku o 16,8%.
Popularność ekologicznej żywności w Unii Europejskiej rośnie.
Sektor rolnictwa popiera strategie tematyczną w sprawie ochrony gleby. Ale odrzuca nową biurokratyczną dyrektywę.
Wprowadzone przez Brukselę wyższe – dopuszczalne normy obecności pestycydów w żywności – są jak najbardziej bezpieczne. Tak zamieszanie wokół kontrowersyjnej decyzji Komisji Europejskiej komentuje Państwowa Inspekcja Sanitarna.
Kierująca pracami Unii Europejskiej Francja chce osiągnąć porozumienie w sprawie reformy Wspólnej Polityki Rolnej do końca listopada. Polski rząd popiera kierunek zmian, ale ma do niego kilka zasadniczych uwag.
Węgierscy rolnicy nie mają wystarczających kwalifikacji.
We Francji rozpoczęła się seria konferencji na temat rolnictwa i bezpieczeństwa żywności w Europie.
Szacuje się, że zbiory jabłek w Unii Europejskiej w bieżącym roku wyniosą nieco mniej niż 10 mln ton, czyli będą o 10% mniejsze niż rok wcześniej.
Szacuje się, że produkcja tuczników w bieżącym roku zmniejszy się o 1,5%.
Popyt na produkty rolnictwa ekologicznego w Wielkiej Brytanii stale rośnie.