Popularność ekologicznej żywności w Unii Europejskiej rośnie. Największym jej producentem są Niemcy.
22 grudnia 2015
Stanowi ona 3% ogółu sprzedawanej żywności. Obroty na rynku ekologicznej żywności wyniosły tam w 2007 r. 5,4 mld euro. W porównaniu z poprzednim rokiem wzrosły one o 19%. W Szwecji wzrost ten wyniósł 26%. Powierzchnia upraw ekologicznych w 2006 r. wzrosła o 2,2%, a w 2007 r. – o 7%. W Belgii areał upraw ekologicznych w 2007 r. zwiększył się o 15% osiągając 33057 ha i stanowi obecnie 2,4% użytków rolnych. Na Litwie wzrost ten osiągnął 30% osiągając 124475 ha; stanowi 4,5% użytków rolnych. W republikach nadbałtyckich produkcja żywności ekologicznej jest szczególnie popularna i stale rośnie. Najwyższe spożycie takiej żywności w przeliczeniu na osobę notuje się w Szwajcarii (jej wartość – 105 euro). Kolejne miejsca pod tym względem zajmują: Dania (97 euro), Austria (89 euro) i Niemcy (66 euro).