Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Popularność ekologicznej żywności w Unii Europejskiej rośnie. Największym jej producentem są Niemcy.

22 grudnia 2015
Stanowi ona 3% ogółu sprzedawanej żywności. Obroty na rynku ekologicznej żywności wyniosły tam w 2007 r. 5,4 mld euro. W porównaniu z poprzednim rokiem wzrosły one o 19%. W Szwecji wzrost ten wyniósł 26%. Powierzchnia upraw ekologicznych w 2006 r. wzrosła o 2,2%, a w 2007 r. – o 7%. W Belgii areał upraw ekologicznych w 2007 r. zwiększył się o 15% osiągając 33057 ha i stanowi obecnie 2,4% użytków rolnych. Na Litwie wzrost ten osiągnął 30% osiągając 124475 ha; stanowi 4,5% użytków rolnych. W republikach nadbałtyckich produkcja żywności ekologicznej jest szczególnie popularna i stale rośnie. Najwyższe spożycie takiej żywności w przeliczeniu na osobę notuje się w Szwajcarii (jej wartość – 105 euro). Kolejne miejsca pod tym względem zajmują: Dania (97 euro), Austria (89 euro) i Niemcy (66 euro).

POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę