Rzemiosłu brakuje uczniów i pracowników. Z roku na rok coraz mniej młodzieży myśli o zawodzie rzeźnika czy piekarza, a dobrzy fachowcy – wolą pracować za lepsze pieniądze za granicą.
Już wiosną nasza wieprzowina może trafić do Japonii. Chce ją tam eksportować prawie 60 firm.
Teresa i Tadeusz Adamscy prowadzą nieduże gospodarstwo w Janowie (gmina Dąbrowa Chełmińska). Mieszkają w starym, 4-pokojowym domu. Każdej zimy zużywają średnio dziewięć ton węgla, ale w tym roku to może być mało: - Zostało nam tylko półtora tony. ...
Rządy polski i słowacki porozumiały się w sprawie rejestracji sera owczego jako produktu regionalnego w Unii Europejskiej. Nasz oscypek i słowacki oštiepok, mimo bliskości wytwarzania i podobnych tradycji, są odrębnymi gatunkami sera.
Do końca czerwca 2006 r. Graal, producent przetworów rybnych z Wejherowa, zamierza zakończyć rozmowy w sprawie przejęcia firmy z branży rybnej. Zarząd nie wyklucza w tym roku jeszcze jednego przejęcia.
Polska wygrała wojnę o oscypka. Nazwę dla tego produktu chcieli zastrzec sobie Słowacy, ale rządy w Warszawie i Bratysławie doszły do porozumienia.
Polskim ekspertom weterynaryjnym i fitosanitarnym, którzy w poniedziałek odbyli w Moskwie kolejną turę rozmów ze swoimi partnerami rosyjskimi, nie udało się uzyskać od nich jakichkolwiek deklaracji w sprawie terminu uchylenia przez Rosję zakazu ...
Przedsiębiorcy z Bliskiego Wschodu są zainteresowani produkcją biopaliw we Wrocławiu. Do inwestycji namawiają ich naukowcy z tego miasta.
Co roku ta właśnie wystawa przyciąga największe firmy, związane z produkcją rolną, co roku kilkuset wystawców prezentuje tysiącom gości najnowsze zdobycze techniki rolniczej. Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH, organizowane w tym roku ...
W poniedziałek w Krajniku premier Kazimierz Marcinkiewicz osobiście sprawdzał, jak działają służby zaangażowane w działania, zapobiegające rozprzestrzenianiu się wirusa ptasiej grypy.