Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Konkurs Galicja Vitis: rywalizowało 416 win z 11 krajów

25 czerwca 2015
416 win z 11 krajów Europy rywalizowało w zakończonej w dniu 19.06.2015 piątej edycji Konkursu Win Galicja Vitis. Dwudniowa impreza odbyła się w obiektach zamku w Łańcucie (Podkarpackie).
"Zainteresowanie tegorocznym konkursem przeszło nasze oczekiwania; w dwóch poprzednich edycjach uczestniczyło ponad 300 win. Oznacza to że łańcucka impreza wyrasta na najważniejszą w naszej części Europy" – powiedziała PAP prezes Fundacji na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa "Galicja Vitis" Ewa Wawro.

W tym roku swoje wina do konkursu zgłosili winiarze z Polski, Słowacji, Węgier, Czech, Grecji, Włoch, Francji, Niemiec, Austrii, Słowenii i Portugalii. "Najwięcej win pochodziło z Polski i Słowacji. Nasi producenci przywieźli 145 win, a ich słowaccy koledzy 120" – powiedziała Wawro.

Najczęściej ocenianymi rocznikami były wina z 2014 i 2013 r.; z ubiegłego roku pochodziło 208, a sprzed dwóch lat 117. Najstarsze wino na konkursie dojrzewało w 2000 roku. "Wina oceniało międzynarodowe jury doświadczonych degustatorów i enologów. W jego skład wchodziło po czterech przedstawicieli Polski, Słowacji, Węgier i Czech" – zauważyła prezes.

Próbki win były serwowane z zakrytych butelek, oznaczonych tylko numerem ewidencyjnym. O kolejności serwowania decydowały m.in. kategoria wina i rocznik. Przyznano 85 złotych medali, z czego 11 trafiło do polskich winiarzy.

Wawro przypomniała, że "jednym z celów konkursu jest promocja kultury wina poza tradycyjnymi regionami winiarskimi". Partnerem przedsięwzięcia organizowanego przez Fundację na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa "Galicja Vitis" i Stowarzyszenie Winiarzy Podkarpacia było województwo podkarpackie.

Według organizacji skupiających zainteresowanych uprawą winorośli, w Polsce jest ok. 1000 winiarzy. Natomiast na Podkarpaciu istnieje ok. 150 winnic; liczą od kilku arów do dwóch - trzech hektarów. W regionie uprawia się winorośl na ok. 100 hektarach, m.in. w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa, Przeworska i Rzeszowa.

Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI wieku. O rozpowszechnieniu upraw winorośli w dawnych wiekach świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich.

Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu; w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski. Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego wieku; pierwsza winnica powstała wtedy w Jaśle.

 


POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę