Morski Instytut Rybacki podaje, że ok. 10 proc. odpadów przemysłowych i komunalnych trafia bezpośrednio do ekosystemów morskich. Obecnie ocenia się, że jednym ...
Ziemniaki za sprawą smaku i niezrównanych możliwości kulinarnych zyskały sławę od morza aż do Tatr. Przez lata gościły na biesiadnych stołach w regionalnych po...
Do ciasta, jajecznicy czy naleśników - niezastąpione, pełne witamin, w tym także witaminy D, wspomagającej układ odpornościowy. Każdego roku przeciętny Polak ...
Jak wynika z danych Krajowego Rejestru Nowotworów w ciągu ostatnich 15 lat odnotowano podwojenie liczby nowych przypadków tzw. niebarwnikowych raków skóry, czy...
Błonnik to składnik deficytowy w modelu diety zachodniej. Przednówek to czas przed nowymi zbiorami, okres najniższej odporności, w którym szczególnie nie...
Dinozaury powstały bezpośrednio z czworonożnych zwierząt, nie zaś – jak wcześniej sądzono – z dwunożnych. Polscy naukowcy ustalili, że przednie kończyny odnale...
Przypominamy, że 31 marca 2021 r. upływa termin zakupu komputera dla tych, którzy do 30 grudnia 2020 r. złożyli do biura powiatowego Agencji Restrukturyzacji i ...
Naukowcy z Uniwersytetu Yale stworzyli specjalną mapę nieodkrytych gatunków zwierząt na podstawie szczegółowych danych dotyczących sposobu, w jaki do tej pory ...
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie jest pierwszą uczelnią w Polsce posiadającą dynamiczny model sztucznego przewodu pokarmowego. Aparatura poz...
Nowe technologie zrewolucjonizowały paleontologię. Na podstawie żuchwy nowo odkrytego prassaka naukowcom udało się niedawno wyjaśnić, dlaczego u ssaków, w...