- Jaja w 75% składają się z wody, z 14% z białka. 10% to zdrowe tłuszcze, a pozostałą część stanowią węglowodany. Wszystko to sprawia, że zjedzenie nawet jednego powoduje uczucie sytości, mimo, że jedno jajko to tylko około 80 kcal
– mówi Paweł Michalski, kierownik produktu ds. drobiu De Heus.
- Przede wszystkim jajka muszą być świeże. Dlatego należy sprawdzić datę przydatności do spożycia. Jest ona równa 28 dniom od momentu zapakowania. Ważne znaczenie ma także sposób przechowywania - w chłodniejszym miejscu oraz źródło pochodzenia. Nie należy kupować jaj z niesprawdzonych źródeł, by nie narażać zdrowia swojego i najbliższych. Jaja, które można kupić w sklepach objęte są kontrolą weterynaryjną. Na skorupkach mają kod, w którym ukryta jest informacja o producencie
- informuje Michalski.
- Wielkość jaja czy kolor skorupki nie ma znaczenia. Jest ona zależna od genetyki kury i wbrew często słyszanym opiniom, nie wpływa znacząco na wartości odżywcze
- dodaje.
- Barwa żółtka determinowana jest żywieniem kury. Im więcej karotenoidów, ukrytych np. w kukurydzy, która dodawana jest do paszy, tym żółtko jest bardziej pomarańczowe
– dzieli się informacjami ekspert De Heus.
- Smak jaj zależny jest od żywienia niosek. Najbardziej doceniany to ten, który pochodzi od kur żywionych paszą dostosowaną do ich wieku, zawierającą składniki mineralne oraz zbilansowaną m.in. pod względem białka, witamin A, E, B2, B6 i wapnia. Istotne znaczenie odgrywa także zapewnienie dobrostanu zwierzętom
- mówi Michalski.
- Skorupki są doskonałym źródłem wapnia, żelaza, cynku, fluoru. Ich twardość zależy od wieku kury, sposobu żywienia, potencjału genetycznego kury oraz stresu.
- Pamiętajcie, żeby nie myć jajek przed włożeniem do lodówki. Łączy się to z usunięciem warstwy ochronnej, zwanej mucyną, której białka wykazują właściwości przeciwbakteryjne i chronią przez wnikaniem groźnych patogenów. Dodatkowo skorupka ma tysiące porów umożliwiających przepływ tlenu, ale i zapachów, zmieniających zapach jaj po przyrządzeniu
- przestrzega Paweł Michalski z De Heus.
Biuro prasowe De Heus