aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Jajka - prawdziwe superfoods

1 kwietnia 2021
Jajka - prawdziwe superfoods
Do ciasta, jajecznicy czy naleśników - niezastąpione, pełne witamin, w tym także witaminy D, wspomagającej układ odpornościowy. Każdego roku przeciętny Polak zjada ich 155, a w Polsce wytwarza się ich ponad 10 mld. Jaja, bo o nich mowa, to prawdziwe superfood. Zanim jednak jajka trafią na nasze wielkanocne stoły, warto poznać kilka prawd o nich. 

Bomba odżywcza

Jaja to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawierają lecytynę, wspierającą działanie mózgu, zapobiegającą odkładaniu się cholesterolu, kwas foliowy, odpowiadający za prawidłowe funkcjonowanie wątroby i żołądka, luteinę – chroniącą wzrok, cholinę – pozytywnie wpływającą na działanie układu nerwowego i mięśniowego, a także żelazo, selen, jod oraz oczywiście białko – niskokaloryczne źródło aminokwasów, wspomagające budowę mięśni.
Są też źródłem witamin A, E, K i B oraz D - jako nieliczny z produktów zawierają naturalną witaminę D - która wzmacnia układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie, ale i pomaga w procesie mineralizacji kości. Dodatkowym atutem jest obecność wapnia, fosforu i potasu.
 

- Jaja w 75% składają się z wody, z 14% z białka. 10% to zdrowe tłuszcze, a pozostałą część stanowią węglowodany. Wszystko to sprawia, że zjedzenie nawet jednego powoduje uczucie sytości, mimo, że jedno jajko to tylko około 80 kcal

– mówi Paweł Michalski, kierownik produktu ds. drobiu De Heus.

Bezkonkurencyjna wartość jaj sprawiła, że znalazły się tuż obok mięsa, drobiu, ryb i nasion strączkowych w piramidzie zdrowego żywienia Instytutu Żywności i Żywienia. Jaja to podstawowy element codziennej diety, także dzieci, kobiet w ciąży, kobiet karmiących i osób starszych. Światowa Organizacja Zdrowia WHO rekomenduje spożywane 10 jajek tygodniowo.
jaja_wielkanoc_de heus.jpg

Jak wybrać dobre jajka, nie tylko na świąteczny stół?

 

- Przede wszystkim jajka muszą być świeże. Dlatego należy sprawdzić datę przydatności do spożycia. Jest ona równa 28 dniom od momentu zapakowania. Ważne znaczenie ma także sposób przechowywania - w chłodniejszym miejscu oraz źródło pochodzenia. Nie należy kupować jaj z niesprawdzonych źródeł, by nie narażać zdrowia swojego i najbliższych. Jaja, które można kupić w sklepach objęte są kontrolą weterynaryjną. Na skorupkach mają kod, w którym ukryta jest informacja o producencie 

- informuje Michalski.

 

- Wielkość jaja czy kolor skorupki nie ma znaczenia. Jest ona zależna od genetyki kury i wbrew często słyszanym opiniom, nie wpływa znacząco na wartości odżywcze

- dodaje.

wesołych świąt życzy de heus.jpg

Świeżość jaj

Zanim przyrządzone zostaną potrawy, warto sprawdzić świeżość jaj nie tylko na opakowaniu. W tym celu należy włożyć jajko do miseczki z wodą. Jeśli opada na dno oznacza to, że jest świeże. Jeśli unosi się w wodzie lub wypływa – nie nadaje się do spożycia.

Tajemnicze litery i cyfry, czyli kod na skorupce

Jaja na skorupkach posiadają 11-znakowy kod, który ukrywa w sobie informacje o jajku. Kod przyjmuje następującą formę: 1 PL 23 45 67 89. Oznacza to:
· 1 – sposób chowu (0,1,2,3)
· PL – kraj pochodzenia
· 23 – numer województwa
· 45 – numer powiatu
· 67 – zakres i rodzaj działalności
· 89 – numer producenta

Rodzaj chowu

Pierwsza cyfra kodu na skorupce jajka informuje o rodzaju chowu. Wyróżnia się:
· 0 – chów ekologiczny,
· 1 – z wolnego wybiegu,
· 2 – chów ściółkowy,
· 3 – chów klatkowy.
Każdy z nich powinien być objęty nadzorem weterynaryjnym.

Jak powstaje jajko?

Jedno jajko powstaje w około 24-26 godzin i, wbrew wielu opiniom, do jego pojawienia się nie jest potrzebny kogut. Najwięcej czasu zajmuje formowanie i pigmentacja skorupki - aż 15 godzin! 5 godzin to czas tworzenia się białka, wzbogacania go płynami z elektrolitami. Jak dokładnie, krok po kroku wygląda proces powstawania jaj? Zobacz poniższą ilustrację.
Jak powstaje jajko_de heus.png

Od czego zależy kolor żółtka?

Jedne są jasno żółte, inne intensywnie pomarańczowe.
 

- Barwa żółtka determinowana jest żywieniem kury. Im więcej karotenoidów, ukrytych np. w kukurydzy, która dodawana jest do paszy, tym żółtko jest bardziej pomarańczowe

– dzieli się informacjami ekspert De Heus. 

Jajeczne mity

Temat jaj, jak każdy temat wiąże się z licznymi wątpliwościami, a więc i krążącymi mitami.
Wśród nich m.in. stosowanie antybiotyków w żywieniu kur niosek. Nie jest to możliwe, m.in. ze względu na prawny zakaz. Możliwe jest stosowanie antybiotyku wyłącznie w przypadku zachorowań w stadzie. Jednakże jaja od chorych kur nie trafiają do sprzedaży.
Innym mitem jest stwierdzenie, że jakość jajek zależy wyłącznie od systemu chowu. Przeprowadzone przez naukowców z SGGW badania jasno określiły, że jakość i smak jaj zależny jest od paszy, którą są karmione, nie od chowu.
 

- Smak jaj zależny jest od żywienia niosek. Najbardziej doceniany to ten, który pochodzi od kur żywionych paszą dostosowaną do ich wieku, zawierającą składniki mineralne oraz zbilansowaną m.in. pod względem białka, witamin A, E, B2, B6 i wapnia. Istotne znaczenie odgrywa także zapewnienie dobrostanu zwierzętom 

- mówi Michalski.

Skorupka

Skorupki jaj najczęściej są niedoceniane i zazwyczaj lądują w koszu. Warto zmienić swoje przyzwyczajenia i następnym razem dać skorupkom nowe życie, a sobie skorzystanie z ich właściwości.
 

- Skorupki są doskonałym źródłem wapnia, żelaza, cynku, fluoru. Ich twardość zależy od wieku kury, sposobu żywienia, potencjału genetycznego kury oraz stresu.

Skorupki można wykorzystać m.in. jako element odżywki do włosów, maseczek na zaczerwienia i wypryski, środka do czyszczenia ciężkich zabrudzeń. Często znajdują także zastosowanie w ogrodnictwie do nawożenia roślin.
 

- Pamiętajcie, żeby nie myć jajek przed włożeniem do lodówki. Łączy się to z usunięciem warstwy ochronnej, zwanej mucyną, której białka wykazują właściwości przeciwbakteryjne i chronią przez wnikaniem groźnych patogenów. Dodatkowo skorupka ma tysiące porów umożliwiających przepływ tlenu, ale i zapachów, zmieniających zapach jaj po przyrządzeniu 

- przestrzega Paweł Michalski z De Heus.

Jak powstaje jajko? Zobacz film: https://www.youtube.com/watch?v=t9T_FBqJ9aI
 
 

Biuro prasowe De Heus


POWIĄZANE

Jak na razie, jedynym dokumentem pod którym podpisała się strona rządowa są usta...

Parlament UE przyjął nowe przepisy, które sprawią, że opakowania staną się bardz...

Przy 428 głosach za, 131 przeciw i 44 wstrzymujących się, posłowie poparli przed...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę