MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Błonnik wiosną to wyzwanie

31 marca 2021
Błonnik wiosną to wyzwanie
Błonnik to składnik deficytowy w modelu diety zachodniej. Przednówek to czas przed nowymi zbiorami, okres najniższej odporności, w którym szczególnie nie powinno nam brakować błonnika. Owoce jagodowe są jego doskonałym źródłem w naszej codziennej diecie. Przetwórcy tych superowoców pokazują jak dostarczyć organizmowi błonnik wczesną wiosną.

POLSKA_1001.png
 
Naszą odporność warunkuje zdrowa flora jelitowa. Decyduje o niej dieta z wystarczającą ilością błonnika.
Dlaczego błonnik jest tak dobry, skoro organizm nie może go strawić?
 
Większość tego co jemy trawimy w żołądku. Rozdrobniony pokarm, w połączeniu z enzymami i sokami trawiennymi, trafia potem do jelita cienkiego. Tu organizm wchłania składniki odżywcze z pożywienia. Z błonnikiem jest inaczej. Dopiero w ostatniej części naszego przewodu pokarmowego - w jelicie grubym - błonnik ulega przemianie. Ta zmiana zachodzi prawie całkowicie dzięki milionom „dobrych” bakterii. Błonnik odżywia te „dobre” bakterie i tworzy krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które odżywiają ściany jelita. Ta bariera to nasz drugi mózg, od dekady tak nazywamy jelita, tu w 80% decyduje się sprawność układu odpornościowego.

Najlepszym źródłem błonnika są owoce i warzywa

Błonnik znajduje się w żywności pochodzenia roślinnego - w owocach, warzywach, produktach zbożowych, roślinach strączkowych i orzechach. Pokarmy pochodzenia zwierzęcego są praktycznie pozbawione błonnika.
 
Codziennie powinniśmy spożywać co najmniej 30 g błonnika. Filiżanka malin w sezonie to 8-10 g błonnika. Nikt zatem nie musi liczyć jeśli tylko zdrowo się odżywia. Podstawą są to warzywa i owoce, które powinny stanowić połowę tego co jemy. Najtrudniej zadbać o to wczesną wiosną.

 

Jak zwiększyć spożycie błonnika wczesną wiosną?

Wczesna wiosna to czas kiedy nie ma w sprzedaży wartościowych, świeżych owoców. Korzystajmy więc z tego co coraz powszechniej dostępne.
 
- Najlepszym sposobem jest spożywanie większej ilości pokarmów bogatych w błonnik - warzywnych, owocowych i roślinnych. Polecamy suszone lub liofilizowane owoce jagodowe z płatkami owsianymi. Mogą być z jogurtem z orzechami, otrębami, musli, komosą, nasionami lnu, siemieniem lnianym lub płatkami zbożowymi. Jagodowy koktajl wpłynie na dobry początek dnia. Później deser, pudding, lody lub ciasteczka z posypką sproszkowanego błonnika z owoców liofilizowanych - mówi dr n. farm. Magdalena Kryska z Korab Garden.
 

Sproszkowane błonniki owocowe mają lekko kwaskowaty smak, więc dodać je można do sałatek, koktajli czy surówek, natomiast liofilizowane oraz suszone owoce traktujmy jak zdrowe przekąski

mówi Piotr Nowak, plantator i przetwórca aronii, Prezes Korab Garden.

 
- Owoce liofilizowane są koncentratami substancji prozdrowotnych, a więc są również koncentratami błonnika. To znakomity sposób aby zachować błonnik, który jest obecny w świeżym owocu jagodowym – mówi Małgorzata Góra-Dubiela z LIOFORTE.
 
- Zanim pojawią się świeże owoce jagodowe warto robić sobie pyszności z suszonych. Jak na przykład takie bezcukrowe kulki mocy z proszkiem z jagody kamczackiej. Wystarczy zblendować dwie garści suszonych śliwek, z garścią orzechów, uformować z masy kulki i obtaczać je w płatkach migdałów, wiórkach kokosowych i proszku z jagody kamczackiej. To jest dopiero bogactwo błonnika i antyoksydantów – mówi Małgorzata Jaszyk z Nutracevit, producent soku i proszku z jagody kamczackiej BIOHASKAP.
 
Uboższa dieta, brak słońca i zmienna pogoda odbija się na naszym samopoczuciu i zdrowiu. To tzw. przesilenie wiosenne. Czujemy się zmęczeni, senni, mamy problemy z koncentracją, a także spada nasza odporność. W tym okresie wyjątkowo ważna jest jakość spożywanego przez nas pożywienia. Powinno być bogate w składniki odżywcze i witaminy, o ograniczonej ilości cukru i wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Te wszystkie warunki spełniają właśnie produkty liofilizowane. Nasze liofilizowane owoce jagody kamczackiej zachowują wszystkie swoje cenne witaminy i składanki odżywcze, w tym błonnik - mówi Justyna Kusibab-Mruk, plantator i producent mrożonek, suszonej i liofilizowanej jagody kamczackiej.
 
Wykorzystanie liofilizatów lub proszku z liofilizatu jest wprost nieograniczone. Nasze liofilizowane owoce jagody kamczackiej doskonale sprawdzają się jako dodatek do deserów, wypieków, jogurtów, owsianek, koktajli, smoothies, kremów, a także jako samodzielna przekąska.

 

Jak działa błonnik?

Występuje w dwóch formach. Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny działają w organizmie na różne sposoby.

Błonnik rozpuszczalny zapewnia pożywienie flory jelitowej i jej rozkwit. Rozpuszcza się w wodzie i pęcznieje do wielokrotności swojej pierwotnej objętości. Podczas tego procesu tworzy śluzowaty żel, który jest fermentowany przez bakterie flory jelitowej i uważany za prebiotyk. Podczas fermentacji powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które mają bardzo korzystny wpływ na środowisko jelit. Służą komórkom błony śluzowej jelit jako źródło energii, dzięki czemu wspomagają regenerację błony śluzowej, a tym samym zapobiegają licznym chorobom, w tym nowotworom.
 
Błonnik rozpuszczalny pozwala na lepsze przyswajanie składników odżywczych. Jest szczególnie pomocny w utrzymaniu sytości, wpływa na obniżanie poziomu cholesterolu i pomaga regulować tempo trawienia glukozy. Błonnik zmniejsza i wyrównuje szybkość, z jaką cukry w jelitach dostają się do krwiobiegu. Dieta bogata w błonnik może spowolnić trawienie, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Ułatwia to utrzymanie mniejszych porcji i kontrolowanie wagi.

Błonnik nierozpuszczalny - lub po prostu błonnik - nie wchłania wody i szybko przechodzi przez układ pokarmowy. Nie jest fermentowany przez bakterie flory jelitowej w takim samym stopniu jak błonnik rozpuszczalny, dzięki czemu nie powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Zamiast tego zwiększa on objętość treści jelitowej i w ten sposób reguluje pracę jelit. Poprawia perystaltykę i oczyszcza nasze jelita. Zapobiega zaparciom i szybkiemu przemieszczaniu pokarmu przez okrężnicę. Przyspiesza usuwanie toksyn i poprawia ogólny stan układu pokarmowego. Większe spożycie błonnika może znacznie zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych.
 
Owoce jagodowe są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego zarówno nierozpuszczalnego jak i rozpuszczalnego. Optymalne proporcie to 2/3 błonnik rozpuszczalny i 1/3 nierozpuszczalny. Gwarantuje je urozmaicona dieta, bogata w owoce i warzywa.

 

Podsumowanie

Podstawowym źródłem błonnika pokarmowego w diecie jest włókno naturalne zawarte w produktach roślinnych i pochodzenia roślinnego, to znaczy roślinach zbożowych, warzywach i owocach.
Wyścig wygrywają maliny (z wspomnianą zawartością 8-10 g błonnika na filiżankę). Polecamy również czarną malinę, czarną porzeczkę, jagodę kamczacką, jeżyny, aronię i borówki. Do tego warzywa o ciemnym kolorze. Ogólnie rzecz biorąc, im ciemniejszy kolor owocu lub warzywa, tym wyższa zawartość błonnika. Bogate w błonnik są zatem również marchew, brokuły i buraki. Kapusta i boćwinka, karczochy i nasze polskie ziemniaki.
 

Jedz warzywa, latem jedz świeże owoce, a poza sezonem syp owocowy błonnik do wszystkiego, kanapek, sałatek, smoothie. Owoce liofilizowane, a także suszone i drobno mielone, np. owoce aronii, pozwolą uzupełnić dietę w przeciwutleniacze, witaminy i pierwiastki, które zdecydowanie lepiej wspomogą nasze zdrowie niż suplementy diety

puentuje dr n. farm. Magdalena Kryska.

Zdjęcia produktów Lioforte publikowane dzięki Liofruits.pl



Wiosenna oferta plantatorów i przetwórców superowoców:
  • Ekologiczne soki i błonnik aroniowy - Korab Garden
  • Ekologiczne produkty z jagody kamczackiej: BIOHASKAP ® Vitality sok i 100% proszek z ekologicznej jagody kamczackiej, źródło antocyjanów 2300mg/100g. Gdzie kupić? Nutracevit zaprasza na zakupy, 10% rabatu z kodem SUPEROWOCE, na Biohaskap.com.pl
  • Liofilizowane owoce premium Lioforte są odpowiedzią na potrzebę spożywania przez cały rok, polskich superowoców czyli owoców o wybitnym potencjale odżywczym, uprawianych wyłącznie w Polsce, w sposób naturalny, na ekologicznych plantacjach. Owoce liofilizowane premium Lioforte zachowują niemal w całości to, co w świeżych owocach jagodowych najcenniejsze: witaminy, minerały, wartości odżywcze, substancje biologicznie czynne oraz błonnik. To koncentraty wartości odżywczych i naturalnych składników wspierających zdrowie, w 100% naturalne, nieprzetworzone, certyfikowane ekologicznie. Gdzie kupić? Lioforte.pl, Liofruits.pl  
  • Zestawy produktów z jagody kamczackiej to świetny pomysł na wielkanocny upominek. SOK – 100% sok z owoców jagody kamczackiej, bez dodatku cukru czy konserwantów! LIOFILIZAT – liofilizowane owoce jagody kamczackiej w opakowaniach 25 g. SPROSZKOWANY LIOFILIZAT - liofilizowane owoce jagody kamczackiej w formie proszku w opakowaniach 50 g. Więcej szczegółów na naszej stronie internetowej - KUP TERAZ!
  • Seria nieklarowanych i niesłodzonych soków "Smaki Lata": Borówka 100%, Malina 100%, Jabłko-Jagoda Kamczacka, Jabłko-Borówka, Jabłko-Truskawka-Aronia oraz nasze dżemy o wysokiej zawartości owoców w smakach Jagoda Kamczacka i Jagoda Kamczacka-Truskawka oraz Borówka. Soki NFC powstają przez powolne i łagodne wytłoczenie owoców. Soki są nieklarowne, bez dodatku cukru, wody, słodzików, barwników i konserwantów. W większości przetworów głównym składnikiem są owoce uprawiane w gospodarstwie Agronom Berries
  • Wina, soki, syropy, konfitury i musy, także w zestawach - Beata i Radosław Warulik, Gospodarstwo Haskap
  • Soki i konfitury borówkowe, w tym w małych i dużych zestawach Bluebetty. Naturalne przetwory borówkowe z owoców z własnej plantacji. Konfitury wyrabiamy w 100% ręcznie, a soki tłoczymy na zimno bez żadnych dodatków. Do wyrobu konfitury nie używamy żelatyny ani pektyn, dzięki czemu smak ich jest niepowtarzalny. Zapraszamy do sklepu.
  • Przetwory z owoców rosnących w Dolinie Baryczy. Stare receptury, składnikami wyłącznie owoce i ewentualnie ekologiczny cukier trzcinowy. Lista sklepów na stronie Z Chaty Łaniaków. Polecamy jogurt naturalny z dodatkiem sorbetu malinowego. To szybka, prosta i zdrowa propozycja na walentynkowy deser - szczególnie w obliczu zamkniętych restauracji.
  • Soki, dżemy, octy, cydr, syropy, miody pitne i wina - Gospodarstwo Ogrodnicze Szczepanówka
  • Borówkowy Grzaniec Bezalkoholowy i Konfitura Zimowa (borówka, jabłko, skórka pomarańczy) – polecana przez Przetwory z Borówki 
  • Dżemy, mus i sok z jagody kamczackiej - Jagodowe Pole
  • Sok 100% wyciskany z dojrzałych owoców jagody kamczackiej, dżemy, powidła oraz konfitura do mięs i serów (wariant pieprz i imbir oraz kolorowy pieprz i papryka) - Zdrowe Jagody
pasek_05.jpg

 

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.

 

Źródło: PolskieSuperowoce.pl i informacje przetwórców


POWIĄZANE

Ten spór wciąż rozpala emocje Polacy uwielbiają święta, ale równie mocno kochają...

W dzisiejszym świecie innowacje technologiczne są na porządku dziennym. Każdego ...

‘Dlaczego chcesz się przebranżowić?’, to najnowszy konkurs przygotowany przez po...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę