Badania nad biologią ćmy bukszpanowej w Terenowej Stacji Doświadczalnej IOR – PIB w Rzeszowie.
Co roku w Europie marnuje się około 89 milionów ton jedzenia. W rankingu dotyczącym odpadów żywnościowych Polska zajmuje niechlubne 5. miejsce na konty...
Zakład Technologii Żywności i Żywienia Człowieka Uniwersytetu Rzeszowskiego przeprowadza badania ankietowe dotyczące zmian stylu życia i żywienia w czasie pan...
Już 24 kwietnia odbędzie się VII Sprzątanie Brzegów Warty – akcja zrzeszająca miłośników przyrody, którzy rzucają tego dnia wszystko i wyruszają na spacer w...
Jednym z najważniejszych wiosennych niezbędników, kiedy słońce nas rozpieszcza jest pamiętanie o nawadnianiu organizmu naszych najmłodszych pociech. Dzieciaki...
Co łączy Artura Żmijewskiego, Łukasza Nowickiego i Magdalenę Różczkę z Orlando Bloomem, Davidem Beckhamem i Shakirą? Każdy z nich jest niewątpliwie...
We Wrocławiu powstaje urządzenie, które ma szansę zrewolucjonizować przemysł rolno-spożywczy. Zespół naukowy Terrabio pod kierownictwem Bartosza Pencakowskiego...
15 lat działalności, ponad milion odwiedzających, 103 wystawy czasowe i ponad 2000 ciekawych eksponatów. Tak w skrócie można opisać historię Muzeum Bursztynu w ...
Dwa jeże wróciły na łono natury po zimie dzięki projektowi „Jeż MegaZwierz”. Zwierzęta zimę spędziły u pracownika TAURONA.
W Polsce odnaleziono roślinożernego dinozaura dicynodonta czy jednego z najstarszych na świecie żółwi. Kolejne odkrycia pozwalają poznać świat sprzed setek...