Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu rozpoczyna, na zlecenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi organizuje cykl szkoleń pod nazwą „Wpływ procesu wędzenia na bezpieczeństwo żywności”.
Głównym celem szkoleń jest przekazanie informacji dotyczącej problemu nieprzekraczania przyszłych limitów zawartości benzo(a)pirenu i sumy czterech WWA (benzo(a)pirenu, benzo(a)antracenu, benzo(b)fluroantenu i chryzenu) w mięsie wędzonym i produktach mięsnych wędzonych.
Zakres wiedzy przekazany podczas szkoleń ułatwi proces dostosowania się zakładów prowadzących przetwórstwo mięsa do nowych norm w odniesieniu do WWA, które wejdą w życie od 1 września 2014 roku.
Koszty uczestnictwa w szkoleniu i koszty organizacyjne finansowane są z budżetu projektu. Chętni do uczestniczenia w szkoleniach mogą się zgłaszać Ośrodków Doradztwa Rolniczego stosownie do terenu województwa.