35 milionów euro będzie warty tegoroczny unijny program pomocy żywnościowej dla najuboższych. Zyskać na nim mogą także polscy producenci żywności.
W zeszłym roku, na pomoc dla firm zajmujących się utylizacją padłych zwierząt Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wydała ponad 20 milionów złotych. W tym roku ma być to suma o prawie 4 miliony złotych wyższa.
Brytyjska grupa Masterfoods - właściciel firmy cukrowniczej Mars - ogłosiła w czwartek szczegóły planu restrukturyzacji, zakładającego zwolnienie 1 tys. pracowników i przeniesienie części produkcji do innych krajów, w tym do Polski.
Najpierw trzeba było długo na nie czekać, potem okazało się, że dotacje są niższe niż powinny być. Wszyscy rolnicy prowadzący gospodarstwa ekologiczne dostali już dopłaty, ale niektórzy dużo mniej niż się spodziewali. Powodem są niezgodności jakie ...
Dane o ponad 17,7 mln zarejestrowanych w Polsce pojazdach zostały przekazane z Centralnej Ewidencji Pojazdów i Kierowców (CEPiK) do Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego (UFG), by m.in. wykryć właścicieli nie opłacających OC - poinformowało w ...
Śnieżny marzec, taki jak tegoroczny, nie jest częstym zjawiskiem w Polsce, szczególnie ostatnich kilkunastu latach. Jednak mimo śniegu, klimatolodzy wciąż nie wykluczają terminowego nadejścia wiosny.
Trzy tysiące miejsc pracy w trzy lata -to efekt Programu Aktywizacji Obszarów Wiejskich w Zachodniopomorskiem. Specjaliści wykazują jednak umiarkowany entuzjazm. Program nie do końca trafił do tych, do których trafić powinien. Poza tym, w tym roku ...
Po raz czwarty, z inicjatywy ministra rolnictwa i rozwoju wsi Wojciecha Olejniczaka, został przekazany i w najbliższych dniach będzie dostarczony transport żywności dla polskich żołnierzy z misji stabilizacyjnej w Iraku. Jednocześnie przekazany ...
Tylko do 11 marca br. zakłady branży utylizacyjnej mogą składać wnioski o pomoc finansową w centrali Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Pomoc będzie udzielana na częściowe pokrycie kosztów działalności poniesionych przez zakłady od 1 ...
Nadwyżka podaży cukru nad jego popytem powoduje od maja 2004 roku systematyczny spadek cen zbytu cukru. W styczniu 2005 r. średnia cena zbytu wynosiła 2,69 zł za kilogram wobec 2,8 zł za kilogram w grudniu 2004 roku - poinformowała w poniedziałek ...