Nadwyżka podaży cukru nad jego popytem powoduje od maja 2004 roku systematyczny spadek cen zbytu cukru. W styczniu 2005 r. średnia cena zbytu wynosiła 2,69 zł za kilogram wobec 2,8 zł za kilogram w grudniu 2004 roku - poinformowała w poniedziałek Agencja Rynku Rolnego (ARR).
W styczniu 2005 r., według danych GUS, ceny zbytu cukru białego (w workach 50 kg) uległy ponownej obniżce i wynosiły średnio 2,69 zł za kilogram (z VAT), czyli o 3,9 proc. mniej niż w grudniu 2005 r. W porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku ceny zbytu cukru na początku tego roku były wyższe o ok. 77 proc. Najwyższą cenę zbytu odnotowano w maju 2004 roku - 3,17 zł za kilogram.
W styczniu 2005 r., czyli w ostatnim miesiącu trwania kampanii cukrowniczej, wyprodukowano 2,3 tys. ton cukru. Produkcja cukru w całej kampanii cukrowniczej 2004/2005 (wrzesień-styczeń) według GUS, wyniosła nieco ponad 2 mln ton, tj. o ok. 90 tys. ton więcej niż w poprzednim sezonie.
Według danych GUS, w pierwszej połowie sezonu 2004/2005 (w okresie lipiec - grudzień 2004 r.) eksport cukru białego ukształtował się na poziomie ok. 237 tys. ton i był o ok. 14 proc. wyższy niż w porównywalnym okresie kampanii 2003/2004.
Jak podała fundacja FAMMU/FAPA monitorująca zagraniczne rynki rolne, w lutym 2005 r. ceny cukru białego na giełdzie w Londynie ulegały wahaniom. W notowaniach z 23 lutego br. przeciętna cena cukru białego w transakcjach gotówkowych wyniosła 268,10 USD za tonę (807 zł/t).
W porównaniu z notowaniami sprzed miesiąca, ceny tego cukru kształtowały się na zbliżonym poziomie. Natomiast w stosunku do cen sprzed roku, cukier w obrotach międzynarodowych zdrożał o ok. 22 proc.