PRZYCZYNY Infekcje bakteryjne (E. coli, Staphylococcus sp., Streptococcus sp., Corynebacterium pyogenes, Pseudomonas sp., Clostridium sp. i inne). Czynnikami sprzyjającymi zakażeniu są:
PRZYCZYNY Schorzenie jelit mogą powodować: wirusy – rotavirus, coronavirus, wirus biegunki bydła, wirus głowicy bydła, bakterie – Escherichia coli, Salmonella sp., Clostridium
PRZYCZYNY Bakteryjne zapalenie miedniczek nerkowych i nerek, spowodowane infekcją Corynebacterium renale. OBJAWY KLINICZNE Najczęściej chorują krowy, rzadziej młode bydło i buhaje.
PRZYCZYNY Zatrucie toksynami Clostridium botulinum, najczęściej po zjedzeniu rozkładającej się padliny. Liczne przypadki mogą wystąpić na terenach niedoborowych w fosfor i przy wprowadzeniu
PRZYCZYNY Nadmierna ilość azotanów i azotynów w paszy, pojenie bydła wodą zanieczyszczoną azotynami i azotanami (zbiorniki wodne i studnie, w pobliżu których składowano nawozy azotowe i
PRZYCZYNY Łapczywe spożywanie ziemniaków, buraków, jabłek, rzadko innych ciał obcych. OBJAWY KLINICZNE W krótkim czasie po zadławieniu obserwuje się obfite ślinienie, silny
nazwa produktu jedn. cena max. cena min. cena śred. jogurt owocowy kubek PS 150 g zł /opak 0,90 0,43 0,69 jogurt
Posłowie z sejmowej Komisji Rolnictwa odrzucili rządową propozycję przesunięcia terminu stosowania dopłat do skupu mleka ze stycznia 2002 na październik 2002. W myśl ustawy o
O obecnej sytuacji na rynku drobiarskim w rozmowie z prof. dr. hab. Zbigniewem Dobrzańskim z Akademii Rolniczej we Wrocławiu Jest Pan profesorem Katedry Higieny Zwierząt i Środowiska
Skup żywca rzeźnego W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej netto 9.817,5 ton żywca, w tym 7.451,2 ton trzody chlewnej i 2.366,3 ton bydła. Waga