MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Zapalenie macicy

PRZYCZYNY Infekcje bakteryjne (E. coli, Staphylococcus sp., Streptococcus sp., Corynebacterium pyogenes, Pseudomonas sp., Clostridium sp. i inne). Czynnikami sprzyjającymi zakażeniu są:

7 grudnia 2001

Zapalenie jelit

PRZYCZYNY Schorzenie jelit mogą powodować: wirusy – rotavirus, coronavirus, wirus biegunki bydła, wirus głowicy bydła, bakterie – Escherichia coli, Salmonella sp., Clostridium

7 grudnia 2001

Zakaźne odmiedniczkowe zapalenie nerek

PRZYCZYNY Bakteryjne zapalenie miedniczek nerkowych i nerek, spowodowane infekcją Corynebacterium renale. OBJAWY KLINICZNE Najczęściej chorują krowy, rzadziej młode bydło i buhaje.

7 grudnia 2001

Zatrucie jadem kiełbasianym

PRZYCZYNY Zatrucie toksynami Clostridium botulinum, najczęściej po zjedzeniu rozkładającej się padliny. Liczne przypadki mogą wystąpić na terenach niedoborowych w fosfor i przy wprowadzeniu

7 grudnia 2001

Zatrucie azotanami i azotynami

PRZYCZYNY Nadmierna ilość azotanów i azotynów w paszy, pojenie bydła wodą zanieczyszczoną azotynami i azotanami (zbiorniki wodne i studnie, w pobliżu których składowano nawozy azotowe i

7 grudnia 2001

Zatkanie przełyku

PRZYCZYNY Łapczywe spożywanie ziemniaków, buraków, jabłek, rzadko innych ciał obcych. OBJAWY KLINICZNE W krótkim czasie po zadławieniu obserwuje się obfite ślinienie, silny

7 grudnia 2001

Ceny zbytu brutto wybranych artykułów mleczarskich w okresie od 26 XI do 1 XII 2001 r.

nazwa produktu jedn. cena max. cena min. cena śred. jogurt owocowy kubek PS 150 g zł /opak  0,90 0,43 0,69 jogurt

6 grudnia 2001

W sprawie dopłat

Posłowie z sejmowej Komisji Rolnictwa odrzucili rządową propozycję przesunięcia terminu stosowania dopłat do skupu mleka ze stycznia 2002 na październik 2002.  W myśl ustawy o

6 grudnia 2001

Produkować czy nie produkować?

O obecnej sytuacji na rynku drobiarskim w rozmowie z prof. dr. hab. Zbigniewem Dobrzańskim z Akademii Rolniczej we Wrocławiu Jest Pan profesorem Katedry Higieny Zwierząt i Środowiska

6 grudnia 2001

Sytuacja na rynku żywca i mięsa

Skup żywca rzeźnego W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej netto 9.817,5 ton żywca, w tym 7.451,2 ton trzody chlewnej i 2.366,3 ton bydła. Waga

6 grudnia 2001
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę