nazwa produktu | jedn. | cena max. | cena min. | cena śred. |
jogurt owocowy kubek PS 150 g | zł /opak | 0,99 | 0,43 | 0,70 |
jogurt owocowy kubek PS 450 g | zł /opak | 1,87 | 1,06 | 1,65 |
jogurt owocowy kubek PS 500 g | zł /opak | 1,90 | 0,69 | 1,59 |
kefir kubek PS 200 g | zł /opak | 0,72 | 0,47 | 0,60 |
kefir kubek PS 450 g | zł /opak | 1,06 | 0,67 | 0,93 |
kefir kubek PS 500 g | zł /opak | 1,56 | 0,85 | 1,12 |
masło Ekstra konfekcjonowane min. 82% tł. | zł /kg | 12,73 | 5,89 | 8,87 |
masło Ekstra min. 82% tł. w blokach 25 kg | zł /kg | 9,84 | 5,39 | 7,31 |
mleko acidofilne naturalne kubek PS 500 ml | zł /opak | 1,44 | 1,18 | 1,33 |
mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł. w folii 1 litr | zł /litr | 1,49 | 0,93 | 1,11 |
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. w folii 1 litr | zł /litr | 1,44 | 0,89 | 1,14 |
mleko spożywcze UHT 2-2,5% tł. w kartonie 1 litr | zł /litr | 1,95 | 0,93 | 1,64 |
mleko w proszku odtłuszczone w workach 25 kg | zł /kg | 9,73 | 6,50 | 8,77 |
ser dojrzewający Edamski min. 42% tł. | zł /kg | 14,45 | 9,00 | 12,08 |
ser dojrzewający Ementalski min. 42% tł. | zł /kg | 16,94 | 11,13 | 14,38 |
ser dojrzewający Gouda min. 42% tł. | zł /kg | 15,69 | 9,00 | 12,26 |
ser dojrzewający Tylżycki min. 42% tł. | zł /kg | 12,31 | 11,19 | 11,64 |
serek topiony kremowy kostka 100 g | zł /opak | 1,13 | 0,83 | 0,99 |
serek twarogowy homogenizowany waniliowy kubek PS 150g | zł /opak | 1,39 | 0,70 | 0,93 |
serek wiejski granulowany kubek PS 150 g | zł /opak | 1,34 | 0,83 | 1,15 |
serek wiejski granulowany kubek PS 200 g | zł /opak | 1,50 | 1,11 | 1,28 |
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 200 g | zł /opak | 1,80 | 0,70 | 1,01 |
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 250 g | zł /opak | 1,06 | 0,98 | 1,03 |
twarożek ziarnisty 200 g | zł /opak | 1,64 | 1,20 | 1,36 |
twaróg półtłusty formowany | zł /kg | 7,52 | 6,39 | 6,71 |
twaróg półtłusty klinek | zł /kg | 7,14 | 6,59 | 6,88 |
twaróg półtłusty krajanka | zł /kg | 8,03 | 6,06 | 7,00 |
W powyższej tabeli prezentowane są wyniki analizy danych uzyskanych z 88 zakładów.
nazwa produktu | ilość (tony) | liczba przedsiębiorstw |
masło (>10 ton) | 4 159,6 | 29 |
mleko w proszku (>100 ton) | 2 931,0 | 17 |
sery twarde (>50 ton) | 5 048,0 | 18 |
Badanie dotyczyło zakładów, w których zapasy masła, mleka w proszku i
serów przekraczały jednostkowo odpowiednio 10, 100 i 50 ton. W stosunku do
poprzedniego okresu sprawozdawczego zanotowano następujące zmiany: masło -
wzrost o 349,9 ton, tj. 9,2%, mleko w proszku - wzrost o 167,0 ton, tj. 6,0%,
sery twarde - wzrost o 38,9 ton, tj. 0,8%.
Na przestrzeni tygodnia średnia cena zbytu masła ekstra konfekcjonowanego
wzrosła o 1,3%, zaś masła w blokach uległa dalszemu obniżeniu o 2,5%. Ten
niewielki wzrost cen masła konfekcjonowanego po 4,5 miesięcznym okresie
systematycznego spadku ceny tego artykułu sygnalizuje, że sytuacja na rynku
masła ustabilizowała się.